Preložitev zaradi bolezni

FOTO: Dilema: kako se v primeru odrezana roka lotiti žaganja trupel

S.S.
6. 9. 2021, 10.43
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 10.54
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo danes pričeti ponovno sojenje v razvpiti zadevi odrezana roka. Narok pa je bil zaradi zdravstvenih težav Gorazda Colariča, očeta Sebastiena Abramova, preložen.

Novice Svet24
Glavna protagonistka Julija Adlešič (desno) ob prihodu na sodišče.

Zagovornik Colariča, odvetnik Marko Makuc, je na sodišču pojasnil, da je njegov klient doma zaradi zdravstvenega stanja, "ki pa ga ne bom obširneje pojasnjeval v javnosti." "Je praktično negiben. Do poslabšanja je prišlo včeraj. Njegova zdravnica je na dopustu, zdravnica, ki jo nadomešča, pa nastopi z delom ob 13. uri. Opravičilo bo sodišču predloženo danes do večera oziroma v prihodnjih dneh," je razložil Makuc. Sodnica Marjeta Dvornik je po kratkem posvetu s senatom sklenila, da se glavna obravnava preloži na 7. oktober. Colariča so sicer že med prvim sojenjem pestile zdravstvene težave, zaradi katerih obravnave niso smele trajati več kot štiri ure s premori vsake pol ure.

Svet24
Obtoženi Sebasiten Abramov na trdi zatožni klopi.

Je pa sodnica Dvornik vpletenim tudi pojasnila, da se ukvarja z vprašanjem, kako poskus na človeškem kadavru ob prisotnosti ustreznih strokovnjakov in izvedencev sploh izvesti. V ponovljenem sojenju se bo okrožno sodišče po nareku višjih sodnikov namreč moralo lotili žaganja trupel, medtem ko so v prvem sojenju testne reze z žago delali le na prašičjih nogah in lesu. Kot je znano, se je obtožena Julija Adlešič zagovarjala, da je nanjo med žaganjem drv nenadoma skočil nemški ovčar, ona pa da je roko nenadoma porinila pod žago. Kot je v razgovoru s sodnico Dvornik pojasnil prof. dr. Jože Balažic iz Inštituta za sodno medicino, lahko inštitut priskrbi dvorano ob privolitvi vodstva, kar naj ne bi bil problem, bo pa težko dobiti ustrezno žensko truplo podobne starosti in konstitucije, kot je Adlešičeva. Poleg tega mora biti poskus narejen v 24 urah od smrti, nujno je tudi soglasje sorodnikov.

Spomnimo. V medijsko odmevni zadevi odrezana roka so poskusa zavarovalniške goljufije oz. pomoči pri tem obtoženi Julija Adlešič, njen partner Abramov, njegov oče Colarič in mama Tinka Huskić Colarič. Ljubljansko okrožno sodišče je 11. septembra lani Adlešičevo in Abramova spoznalo za kriva in ocenilo, da sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Adlešičevi je prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Za krivega je spoznalo tudi očeta Abramova Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, mamo Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

A je višje sodišče prvostopenjsko obsodbo razveljavilo. Po mnenju višjega sodišča namreč dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno, so tedaj poročali mediji. Po mnenju višjega sodišča je prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja na človeškem kadavru, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe.