nad mladoletnice

Princ Andrew tone v obtožbe o zlorabah; ga bo rešila zahteva po imuniteti?

B.K.
17. 8. 2021, 15.44
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 15.45
Deli članek:

Iščejo ga tudi v ZDA.

Profimedia
Princ Andrew

Potem, ko je žrtev spolnega plenilca Jeffreya Epsteina, danes 38-letna Virginia Giuffre, britanskega princa Andrewa pred dnevi ovadila zaradi spolnega napada, njeni odvetniki zdaj trdijo, da se bo sin kraljice Elizabete II. najbrž skliceval na imuniteto, ki jo je v času domnevnega spolnega napada užival zaradi službe trgovinskega odposlanca za Združeno kraljestvo.

Kot je dejal odvetnik Spencer Kuvin, ki zastopa mnoge žrtve pokojnega Epsteina in njegovih prijateljev, ima princ Andrew v rokavu mnoge ase, s katerimi bi se lahko sojenju v celoti izognil. “Odvetniki gospe Giuffre imajo pred sabo ogoromne ovire, ki jih bodo mogli preseči, če sploh želijo primer spraviti pred poroto,” je dejal za britanski časnik The Mirror.

Najmočnejše prinčevo orožje je nedvomno njegova zahteva po imuniteti. Princ sicer zaradi plemiškega naziva imunitete nima, a je leta 2001, ko naj bi zlorabil takrat 17-letno Giuffrejevo, opravljal funkcijo trgovinskega odposlanca britanske Krone, ta pa pride v paketu z imuniteto pred pregonom. Sedaj bi se Andrew lahko skliceval na to, in če bi britanski sodniki zahtevi ugodili, se proces proti princu ne bi niti začel.

Giuffrejeva princa toži zaradi treh spolnih odnosov, v katere naj bi bila prisiljena s strani Epsteina. Princ Andrew naj bi se je lotil v New Yorku, Londonu in na Deviških otokih.

Profimedia
Virginia Guiffre

Ob tem pa hočejo do neslavnega plemiča priti tudi ameriški tožilci, ki so ga v primeru proti Epsteinovi ljubici Ghislaine Maxwell pozvali k zaslišanju, saj da je ključna priča. A 61-letni britanski princ se na klice ne javlja, v Združene države Amerike pa od izbruha afere več ne potuje. Ameriški preiskovalci tako ne morejo stopiti z njim v stik, a s pozivi ne odnehajo.

Princ Andrew je vse obtožbe v zvezi s spolnim nasiljem sicer ostro zavrnil, da je nedolžen pa so sporočili tudi iz Buckinghamske palače.