gospodarski kriminal

Utajenih 350.000 evrov ga lahko stane osem let prostosti

B.K.
4. 8. 2021, 08.48
Posodobljeno: 4. 8. 2021, 08.49
Deli članek:

Kriminalisti so na prste stopili utajevalcu davkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koprski kriminalisti so julija ovadili 49-letnika iz osrednje Slovenije, za katerega utemeljeno sumijo, da je zatajeval davke. S kaznivim dejanjem se je okoristil za slabih 350.000 evrov.

Kriminalisti so s preiskavo začeli na podlagi pisne prijave, zbrani dokazi pa kažejo, da je osumljeni leta 2017 pridobiv visok dohodek, ki pa ga v predpisanih rokih ni prijavil Finančni upravi RS (Furs). Tega ni storil niti kasneje, po izteku roka. Furs mu zato ni odmeril dohodnine, s čimer je državni proračun oškodoval za približno 347.000 evrov.

Kriminalisti so pričeli preiskavo kaznivega dejanja na podlagi pisne prijave prijavitelja, ki jo je podal na pristojno državno tožilstvo, katero je usmerjalo preiskavo. Z zbiranjem dokazov in obvestil je bilo ugotovljeno, da osumljeni v letu 2017 ni ravnal v skladu s tedaj veljavno davčno zakonodajo, ko je pridobil velik obdavčljiv dohodek, pa ga v predpisanih rokih in tudi kasneje ni prijavil Finančni upravi RS, ki mu zato iz tega naslova ni odmerila dohodnine. S tem je oškodoval proračun Republike Slovenije za približno 347.000 evrov.

Za kaznivo dejanje Davčne zatajitve je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.