Sprovajalci

Razbili kriminalno združbo, ki je v Slovenijo spravila vsaj 116 tujcev

J.P.
3. 8. 2021, 16.30
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 18.28
Deli članek:

Vodil jo je državljan Slovenije, stanujoč v Ljubljani.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili dve ločeni kriminalistični preiskavi, ki sta potekali zoper hudodelski združbi, ki sta sprovajali
tujce čez mejo in čez ozemlje Republike Slovenije.

Kriminalisti so izvajali prikrite preiskovalne ukrepe (tajno opazovanje, nadzor elektronskih komunikacij ter kontrolo bančnih podatkov) s katerimi so bile pridobljene pomembne informacije in dokazi zoper člane hudodelske združbe. V okviru preiskave je potekalo tudi mednarodno sodelovanje z Italijo preko obstoječih policijskih kanalov za operativno izmenjavo podatkov, ter na podlagi izdanega evropskega preiskovalnega naloga.

V prvem primeru so ugotovili, da je hudodelska združba najmanj od leta 2020 pa do leta 2021 na slovenskem ozemlju pripravljala, organizirala in izvrševala kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308/III, VI KZ-1G. Z zbranimi dokazi je kriminalistom uspelo ugotoviti in dokazati najmanj štiri kazniva dejanja organizirane kriminalitete. Dokazali so, da so za 116 tujcev iz Afganistana, Pakistana, in Bangladeša organizirali prepovedane prehode meje in prevoze preko Slovenije.

Omenjeno hudodelsko družbo je tvorilo pet oseb. Vodil jo je državljan Slovenije, stanujoč v Ljubljani, na območju Italije pa najmanj trije neidentificirani člani. Vsak izmed članov v združbi je imel točno določeno vlogo, pri čemer so proti nezakonitemu plačilu tujce, ki niso imeli dovoljenja za vstop in bivanje v Republiki Sloveniji, preko Bosne in Hercegovine ter Hrvaške nezakonito spravljali na ozemlje Republike Slovenije. Nato so jih po njej prevažali, jim pomagali pri skrivanju in jih nezakonito vozili na območje Republike Italije. Kazniva dejanja so izvrševali na tak način, da je obstajala resna nevarnost za življenje ljudi. Po ugotovitvah kriminalistov so tujci za ilegalno pot plačali precejšnje zneske, približno 3500 evrov za pot iz Bosne in Hercegovine do Italije. 

10. maja so kriminalisti prostost odvzeli trem osebama, državljanoma Slovenija ter državljanu Bosne in Hercegovine. Vsi trije so romali v pripor.

Po oceni kriminalistov so člani hudodelske združbe z izvrševanjem kaznivih dejanj, pridobili najmanj 406.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

V drugem primeru so na podlagi zbranih obvestil in izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov v predkazenskem postopku ugotovili, da je podobna hudodelska združba najmanj od leta 2020 do 2021 na ozemlju Slovenije pripravljala, organizirala in izvrševala kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Z zbranimi dokazi so po navedbah policije uspeli ugotoviti in dokazati najmanj 12 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. V vsem tem času so dokazali, da so organizirali in izvedli nezakonite prehode meje in prevoze preko Slovenije za najmanj 91 tujcev iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka in Bangladeša.

Preiskovali so šest oseb, ki so tvorile mrežo hudodelske združbe, ki se je na ozemlju Slovenije ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj, pri tem pa so imeli posamezni člani hudodelske združbe tudi v tem primeru svoje določene vloge.

Ljubljanski kriminalisti so 17. junija izvedli zaključno akcijo, v kateri so odvzeli prostost štirim osebam, in sicer trem državljanom Slovenije in enemu državljanu Srbije. Vse so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper tri osumljence odredil pripor, za eno osumljenko pa hišni pripor.

Tudi v tem primeru so izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Mednarodno sodelovanje je potekalo z Italijo in Hrvaško ter preko obstoječih policijskih kanalov za operativno izmenjavo podatkov. Transfer denarja je potekal preko transakcij mednarodnega plačilnega sistema MoneyGram in Western Union Money Transfer. Člani so v času delovanja organizirane hudodelske združbe pridobili protipravno premoženjsko korist v skupni višini najmanj 28.671 evrov, so še sporočili s policije.