Vreme poskrbelo za pestro nedeljo

FOTO in VIDEO: Po Sloveniji pustošila neurja, poročajo o strelah, zalitih kleteh, podrtih drevesih in panojih ...

S.R.
2. 8. 2021, 07.01
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 07.16
Deli članek:

Nepredvidljivo vreme je poskrbelo, da so imeli gasilci širom Slovenije v nedeljo polne roke dela.

PGD Šenčur
Poplave v Šenčurju.

Opozorila meteorologov niso bila zaman. Že vse od polnoči v noči na nedeljo je za severozahod in jugozahod države veljalo oranžno opozorilo, nevarnost neviht pa se je pozneje razširila čez celotno državo. Ni ostalo samo pri nevarnosti, neurja so ponekod udarila z vso silo, na terenu so tako posredovale številne gasilske brigade.

Tako so gasilci na Tolminskem s protipoplavnimi vrečami zavarovali stanovanjski objekt v Poljubinju. Grozile so meteorne vode. Z velikimi težavami so se srečevali na širšem območju Kranja in Kamnika. Na območju Kranja je denimo strela udarila v stanovanjsko hišo in zanetila požar, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Hkrati je v enem primeru meteorna voda zalila klet, zabeležili pa so tudi dva primera, ko je voda v večstanovanjska objekta vdrla skozi poškodovano streho. Iz Kamnika poročajo o zaliti kleti hotela Malograjski dvor, podrtem drevesu pri glavni avtobusni postaji, podrtem oglasnem panoju, ki se je zrušil na parkirano vozilo, in podrtem drevesu, ki je obležalo na kamniški obvoznici. Vse to se je dogajalo v popoldanskih urah.

Gasilci Britof
V Britofu je že v dopoldanskih urah v hišo udarila strela.

Malo po 16. uri so imeli težave tudi na območju Mengeša. Poročajo predvsem o podrtih drevesih in odkritih strehah. Porušil se je tudi eden od rastlinjakov. Na območju Vodic so z objekta leteli strešniki, na cesti Koseze – Mengeš pa je obležalo drevo.

S težavami v prometu so se malo po 18. uri srečali na območju občine Nazarje, kjer so morali gasilci odstraniti večji del drevesa in zemljo. Nič bolje se ni godilo Šenčurcem. Uprava za zaščito in reševanje poroča o streli, ki je poškodovala eno od hiš v Šenčurju. Do požara sicer ni prišlo, a je bilo treba prekriti poškodovano streho. Hkrati je tam meteorna voda zalila nekaj kleti. V kraju Vodruž v občini Šentjur je ob približno 16. uri meteorna voda ogrožala silos za krmo, a so tok vode s protipoplavnimi vrečami preusmerili gasilci, ki so nato odstranili mulj in del silosa očistili. Že pred tem so imeli težave z meteorno vodo v Migojnicah v občini Žalec.

Več z vremenom povezanih dogodkov so malo po 16. uri zabeležili tudi na širšem območju Litije. Poročali so o zamašeni kanalizaciji in nevarnosti, da bo meteorna voda zalila garaže. Na območju Dravograda je voda poplavila ceste, kleti in tudi enega od industrijskih objektov. Neurje z močnim deževjem je pustošilo tudi v občini Oplotnica, z nevarnostjo poplav pa so se srečali tudi v Radljah ob Dravi. Enega od jaškov je bilo treba odmašiti. Gasilci so meteorni jašek na strehi garažne hiše odmašili tudi v Rogaški Slatini. Na teren so se morali odpraviti tudi v Slovenski Bistrici, kjer je bilo treba sanirati streho na eni od hiš, iz zalitih kleti črpati vodo in očistiti odtočne kanale.