umrl tudi eden od voznikov

FOTO: Kdo so žrtve grozljive nesreče na Hrvaškem? 18-letnica, mati petih otrok, bratranca, ...

R.T.
27. 7. 2021, 09.09
Posodobljeno: 27. 7. 2021, 10.51
Deli članek:

Znanih je vedno več podrobnosti o nedeljski tragediji, ki je pri Slavonskem Brodu na Hrvaškem terjala 10 življenj.

Ivica Galovic/PIXSELL/BOBO / Facebook
V nesreči je umrla tudi 18-letna Anjez Bellanica.
Voznik je v nedeljo preiskovalcem priznal, da je zaspal za volanom. Še isti dan so ga aretirali. Danes so sicer odvetniki 52-letnika novinarjem povedali, da voznik v pogovoru z njimi ni omenil, da bi zaspal med upravljanjem z avtobusom.

Spomnimo: Hrvaško je v nedeljo pretresla velika tragedija, do katere je prišlo v bližini Slavonskega Broda. V nesreči avtobusa iz Kosova, na katerem je bilo 67 potnikov in dva voznika, je umrlo deset oseb. Poleg devetih potnikov je umrl tudi eden od voznikov. Voznik, ki je povzročil nesrečo, je bil po ocenah Državnega odvetništva Republike Hrvaške utrujen ter nesposoben za varno upravljanje z vozilom. Policisti so ga aretirali isti dan, preiskovalni sodnik pa mu je zaradi nevarnosti, da bi zapustil Hrvaško, odredil pripor. Voznik se je med ponedeljkovim zaslišanjem na tožilstvu sicer branil z molkom. Postopek proti vozniku naj bi vodili na Hrvaškem, če Kosovo na podlagi meddržavne pogodbe ne bo zahtevalo, da bi sojenje potekalo v domovini voznika. Po hrvaških zakonih vozniku grozi do 15 let zapora, povzema Slovenska tiskovna agencija.

V nesreči se je sicer poškodovalo 45 ljudi, direktor Splošne bolnišnice v Slavonskem Brodu Josip Samardžić pa je potrdil, da je zdravstveno stanje dveh potnikov, ki sta bila v življenjski nevarnosti, stabilno. V ponedeljek so sicer iz bolnišnice odpustili 26 lažje poškodovanih.  Identitete vseh pokojnih še niso znane, hrvaški mediji pa poročajo, da je med smrtnimi žrtvami mati petih otrok, 18-letnica, ... 

37-letna mati petih otrok

37-letna mati petih otrok Alinda Iprijaj je potovala iz Nemčije na Kosovo, spremljali so jo štirje otroci - stari 14, 12, devet in sedem let. Otroci so nesrečo preživeli brez poškodb, mama je umrla.  "Deset let sem delal v Reki, pred 30 leti pa sem odšel v Nemčijo. Vrnil sem se na Kosovo, moji otroci, Alinda in še dva sinova, pa so ostali v Stuttgartu. Tam je delala kot medicinska sestra. K nam je prišla na počitnice. Razmišljali so, da bi šli z letalom v Prištino, a so se vseeno odločili za avtobus, saj je bilo ceneje. Za nas je to velika tragedija," je dejal Alindin oče Arif. Hčerko bo pokopal na Kosovu.

Voznik avtobusa in oče treh sinov

Med smrtnimi žrtvami je tudi 46-letni Naser Sylmetaj, eden od dveh voznikov avtobusa. Za seboj je pustil tri sinove. Direktor podjetja Deva Tours se je na Facebooku se je poslovil od Sylmetaja. "Naser, bil si močan človek, velik delavec in dober prijatelj. Vse nas si zapustil v veliki žalosti, vedno te bomo pogrešali. Naj Bog blaži bolečino tvoje družine. Bil si posebna oseba in spominjali se te bomo za vedno," je zapisal. Od voznika se je včeraj na Facebooku poslovil tudi njegov sin Adhurim Sylmetajj"Ah, oče, bolečina je zelo velika, žalost je zelo velika. Tistega dne, ko sem te pospremil do avtobusa, sem te objel, a premalo. Bog naj ti nameni raj," je zapisal.

Mož umrl, žena in sin nesrečo preživela

Tretja odkrita žrtev nesreče je bil Sevdail Rrustemi, ki je potoval z ženo in dvema sinovoma. Žena in sinova sta nesrečo preživela. Brat pokojnega je povedal, da je za nesrečo izvedel od enega od svojih nečakov. 

Umrla 18-letnica

Med pokojnimi je tudi 18-letna Anjez Bellanica. Njena sestra je na Facebooku objavila ganljivo sporočilo. "Ne morem verjeti, da nimam več sestre. Si močno trpela? Anjez, kaj pa najini načrti za prihodnost, kako lahko živim brez tebe? Veš, da brez tebe ne morem niti enega dne. Ti si moja duša. Počivaj v miru, angel," je zapisala.

Nesreča usodna za dva bratranca

V nesreči sta umrla tudi dva člana družine Hoxha - Hamet in Kujtim Kastrati. Hamet je leta delal v Nemčiji in se odpravil na Kosovo k svoji družini. Njegov sin je dejal, da je Hamet leta živel in delal v Stuttgartu ter se veselil vrnitve domov. Nazadnje sta bila v stiku 7 ur pred nesrečo. "Pogovarjala sva se okoli 23.05, bil je na poti, bil je dobro razpoložen, kot vedno, ko je potoval na Kosovo. Načrtovali smo družinsko zabavo, druženje, moral bi priti ... A umrl je," je povedal. Tragedija družine Hoxha je še večja, ker je preminil tudi Kujtim Kastrati, Hametov bratranec. V avtobusu sta sedela drug ob drugem.

Novico o smrti sestre prejel šele zvečer

V nesreči sta umrli dve osebi iz okrožja Junik, ki se nahaja na zahodu Kosova. To sta Gjyle Malok in Leonora Gjota-Kolmekshaj. Leonorin brat Luan Gjota je dejal, da v nedeljo ves dan ni mogel dobiti informacij o njenem stanju in da je novico o njeni smrti prejel šele zvečer. Gyle in Leonora sta na Kosovo odpotovala prvič po dveh letih. Pot se je končala tragično. 

Na bratovo poroko

Kujtim Kastrati iz Rahovca se je na Kosovo odpravil zaradi bratove poroke. "Ob petih zjutraj nas je obvestil, da je avtobus prispel v Slovenijo," je za kosovske medije povedal njegov bratranec. Kujtim je za seboj pustil ženo in dva otroka.