Znova na prostosti

Kirurg samouk ju je kastriral, en testis končal v zamrzovalniku, dva v kanalizaciji

S.R.
20. 7. 2021, 11.15
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 11.59
Deli članek:

28-letni Avstralec, ki je na prostovoljcih izvajal kastracije in pri katerem so v zamrzovalniku našli odrezano modo, je znova na prostosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Policija v avstralski zvezni državi Queensland je julija lani aretirala 28-letnega Ryana Andrewa Kinga, ki je prostovoljcem, ki so želeli postati evnuhi, nudil uslugo rezanja testisov. King, obtožen storitve kaznivih dejanj z namenom pohabljanja, je dejanje priznal, sodišče pa ga je obsodilo na tri in pol leta pogojne zaporne kazni.

28-letnega električarja, ki se je osnov kirurgije in kastracije domnevno priučil prek spleta, so aretirali, ko se je v eni od bolnišnic v Brisbanu zaradi zapletov po operaciji znašel 26-letni Kitajec. Temu je King odrezal testise, za kar se je 26-letnik, ki je želel postati brezspolni evnuh, ponudil sam. King je operacijo izvedel kar v hotelski sobi. Policija je v hišni preiskavi na njegovem domu pozneje zasegla večje število medicinski pripomočkov, v njegovem zamrzovalniku pa so našli shranjen testis, ki pa ni pripadal Kitajcu, temveč nekemu drugemu moškemu, 65-letniku iz zvezne države Victoria. Tega je King leta 2019 skopil v nekem motelu v mestu Loganholme, a mu je takrat odvzel le en, še zadnji preostali testis. Prvega mu je skupaj s penisom namreč odstranil že leta 2018, a je operacijo takrat izvedel v drugi zvezni državi, zaradi česar to dejanje ni bilo predmet obravnave na sodišču v Brisbanu.

Prostovoljno

King je sicer obe žrtvi spoznal na spletnem portalu, na katerem se združujejo osebki, ki jih zanimajo zadeve, povezane z evnuštvom. Tam je oglaševal, da ponuja možnost kastracije. 65-letnik se je za poseg po lastnih besedah odločil, ker se je soočal z motnjo spolne identitete, Kingu pa je »večno hvaležen, da mu je omogočil, da v življenju uživa.« Podobno je razmišljal 26-letni Kitajec, ki si je po lastnih besedah že vse od otroštva želel, da bi bil brezspolen in da »bi bil evnuh.« Slednji je svoje testise po operaciji zabrisal v straniščno školjko, da jih je odplaknilo v neznano. Želel je namreč preprečiti, da bi mu jih zdravniki prišili nazaj. King je operacije izvajal brezplačno, obe stranki pa sta se za poseg odločili prostovoljno, a sta privolili, da je »kirurg« operacijo snemal in posnetke objavil na spletu. Dejstvo, da sta se oba za operacijo odločila po lastni volji, tožilca Edwarda Cokerja ni prepričalo. »Invazivno dejanje, ki ima za posledico odstranitev dela telesa, spremlja očitno in resno tveganje za zaplete in tudi smrt. Ljudi je treba od takih dejanje odvrniti,« je pojasnil.

Odvetnik obtoženega je na drugi strani poudaril, da se je King, ki je brez medicinske izobrazbe, sicer zavedal nezakonitega početja, a je menil, da ga v primeru prostovoljnih strank ne bodo doletel kazenski pregon. Pojasnil je še, da nesojenega kirurga pestijo številne zdravstvene in duševne težave, vključno s Klinefelterjevim sindromom, genskim stanjem, ko se otrok rodi z dodatnim kromosomom X. Odvetnik je dodatno pojasnil, da ta sindrom vpliva na razvoj spolnih organov, testisi pa so lahko »manjši kot običajno.« King je po 355 dneh v priporu zdaj znova odkorakal na prostost.