Umor Anne Todde

Nove sledi v primeru brutalnega umora v gozdičku v bližini Velikovca

R.T.
20. 7. 2021, 10.13
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 16.26
Deli članek:

5. oktobra leta 2008 so v gozdu v bližini Velikovca na avstrijskem Koroškem našli zoglenelo žensko truplo. Primera kriminalisti niso razvozlali vse do današnjega dne. V zadnjih dneh so se pojavila nova dejstva.

LPD Kärnten/KK
Zagoneten primer umora Anne Todde je spet prišel na površje.

Avstrijska policija se je lotila primera, ki je vzbujal srh med prebivalci Velikovca in okolice. Forenziki so ugotovili, da je bila ženska pretepena, zadavljena, trikrat ustreljena v predel prsi in enkrat v glavo, nato pa še polita z bencinom in zažgana. Morilec si je prizadeval, da je ne bi prepoznali in res je bila identifikacija zahtevna. Če ne bi na dan umora deževalo, bi bila nemogoča. Šele leta 2012 so odkrili, kdo je nesrečnica.

Žrtev brutalnega napadalca je bila 49-letna Italijanka Anna Todde. Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je 3. oktobra v Torinu, kjer je živela, dvignila denar na bankomatu, dan kasneje pa je bila v Avstriji. Ni znano, ali je odšla na izlet, na obisk k znancem, ali je imela drugačne opravke. Dejstvo je, da se je z avtom odpeljala v gozdiček v Velikovcu, kjer je bila umorjena.

Storilec je odpeljal njen avto nazaj v Udine in ga zamenjal. Čez 10 dni je iz Anninega mobilnega telefona poslala SMS sporočilo njeni sestri, v katerem je je sporočil, da bo Anna prodala svoje stanovanje. Medtem je, najverjetneje morilec, povsem izpraznil njeno stanovanje.

Ker na kraju zločina tudi zaradi deževja ni bilo veliko sledi, so imeli preiskovalci težko delo. Uspelo jim je zavarovati moško DNK sled, saj je imela Anna nedolgo pred umorom spolni odnos. DNK profil so delili s policijami v vseh evropskih državah, a sled ni prinesla želenega rezultata.

Kriminalisti so preigravali več teorij. Na začetku so zasledovali povezavo z umori žensk na Štajerskem in v Spodnji Avstriji. Kasneje je prevladala domneva, da je morilec najverjetneje njen znanec, prijatelj, skrivni ljubimec.

Avstrijski Kleinzeitung poroča, da imajo avstrijski in tudi italijanski kriminalisti nove indice, ki bi jih lahko pripeljali bližje k odkritju storilca.