Ponižujoča ravnanja in grožnje

Poslanci tarče groženj: nekdo je skušal vplivati na njih pri sprejemanju zakonov

J.P.
13. 7. 2021, 09.17
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 14.10
Deli članek:

Policisti so naknadno ugotovili, da je bilo takih dejanj zoper poslance več, kot pa jih je bilo prvotno prijavljenih.

STA
Policija je okrepila varovanje okolice državnega zbora ter njihovih zaposlenih.

V tem in preteklem tednu so policisti Policijske postaje Ljubljana Center obravnavali »več ponižujočih ravnanj in groženj, ki so bile storjene na škodo številnih poslancev Državnega zbora RS«. Policisti so zato nekaj oseb zaščitili in okrepili varovanje okolice državnega zbora ter njihovih zaposlenih.

Policisti so naknadno ugotovili, da je bilo takih dejanj zoper poslance več, kot pa jih je bilo prvotno prijavljenih. »Številčnost kaže, da ni šlo za posamezne naključne izraze nezadovoljstva ljudi nad predstavniki zakonodajne oblasti. Okoliščine kažejo, da se je poskušalo vplivati na njihovo izvajanje funkcije poslanca pri sprejemanju zakonov,« so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Glede na nevarnost, intenziteto napadov, pritiskov in žaljivih dejanj so primere v obravnavo prevzeli kriminalisti.

Šest tovrstnih dejanj

Po besedah vodje oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojana Belšaka trenutno obravnavajo šest tovrstnih ravnanj. "Od tega štiri obravnavamo kot kazniva dejanja grožnje, dve pa kot prekrške zoper javni red in mir," je povedal v izjavi za medije.

Dodal je, da so pri nekaterih primerih neposrednih napadov storilce že našli. Po njegovih besedah izhajajo iz določenih skupin, ki javno izražajo nestrinjanje z dogodki, ki so se odvijali v zadnjem tednu. V nekaterih primerih pa obvestila o storilcih še zbirajo, saj vse grožnje niso bile izrečene neposredno. "Nekatere so prišle po elektronski pošti ali pisno, v teh primerih pa je potrebna dodatna kriminalistična preiskava za ugotavljanje storilca kaznivega dejanja," je poudaril.