Smrt v smaragdni reki

Je utopitvi dečka v Soči botroval nenaden povečan pretok zaradi uravnavanja vodostaja na hidroelektrarni Solkan?

J.P.
24. 6. 2021, 06.18
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 06.22
Deli članek:

Ko so ga izvlekli iz reke, so ga reševalci nemudoma začeli oživljati, a žal brez uspeha.

Leo Caharija / Primorske novice
Smrt v bližini kajak centra v Solkanu

Na reki Soči je včeraj popoldne utonil najstnik. Do nesreče je prišlo na območju kajakaške proge v Solkanu.

Po podatkih novogoriške policijske uprave je reka dečka odnesla v smeri proti meji z Italijo. Reševalci so ga oživljali, a so bili pri tem žal neuspešni, poroča STA.

Neuradno naj bi utonil deček, ki je bil član kajakaškega kluba, do nesreče pa je prišlo po treningu.

Zanikali odgovornost

Do tragedije v območju kopalnih voda nad starim jezom v Solkanu je nazadnje prišlo julija lani. Ko je vodostaj Soče nenadoma narasel, je tok proti tamkajšnji kajakaški progi odnesel 10-letnega dečka. Stekla je iskalna akcija, otroka pa so nato v strugi našli mrtvega.

Po nesreči so se pojavila ugibanja, da je nesreči na območju rekreacijskega centra Solkan botroval nenaden povečan pretok Soče zaradi uravnavanja vodostaja na hidroelektrarni Solkan. A kot so se za STA odzvali iz Soških elektrarn Nova Gorica, pa dosedanje, tudi kriminalistične preiskave niso potrdile njihove odgovornosti za takratno nesrečo.

Včerajšnji dogodek na Soči obžalujejo, a so izpostavili, da v času nesreče ni prišlo do nobenega nenadnega izpusta vode iz elektrarne in s tem povečanega pretoka reke. Pojasnili so, da so za potrebe Kajak kluba Soške elektrarne urejali pretok Soče med 9. in 17. uro, torej tudi v času nesreče. Pretok je bil konstanten okoli 70 kubičnih metrov na sekundo, da so imeli kajakaši vseskozi enake pogoje na progi, so poudarili.

Pretok reke je sicer precej večji, kot bi bilo običajno za ta letni čas, a ne zaradi Soških elektrarn, ampak zaradi dolge zime in poznega taljenja snega, so še pojasnili.