Potegnilo ga je pod vodo

FOTO in VIDEO: Tragedija na Soči, utonil deček

R.T.
23. 6. 2021, 18.57
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 06.05
Deli članek:

Na območju Solkana je udarila tragedija, v reki Soči je življenje izgubil deček.

Leo Caharija / Primorske novice
V bližini kajak centra v Solkanu naj bi umrl deček.

Kot je poročala Uprava za zaščito in reševanje, se je včeraj, ob približno 16.30 uri na reki Soči pri Solkanu zgodila nesreča. Po poročanju Primorskih novic je v Soči v bližini kajak centra v Solkanu umrl 11-letni deček. Na TV Slovenija so medtem poročali, da je utonil 13-letni domačin, član tamkajšnjega kajakaškega kluba Soške elektrarne.

Tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik je pojasnil, da je Soča mlajšo osebo odnesla proti meji z Italijo. Takoj po prijavi so poleg policistov in kriminalistov na kraj prispeli tudi novogoriški poklicni gasilci s potapljači, reševalci in člani tamkajšnje enote civilne zaščite za hitre intervencije. Vsi so se nemudoma vključili v reševanje dečka po strugi in obrežju Soče pod kajakaškim centrom. Ko so ga izvlekli iz reke, so ga reševalci nemudoma začeli oživljati, a žal brez uspeha. Policisti so o tragediji obvestili preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko. Policisti in kriminalisti nadaljujejo s preiskavo vseh okoliščin nesreče.

Kaj se je zgodilo?

Primorke novice poročajo, da naj bi deček po treningu kajak odložil in o koncu kajakaške proge v Soči zaplaval. Gladina je bila visoka, deček pa naj bi se z jopičem zataknil za lesen kol ob skali. Od tam ga naj bi poskušali izvleči očividci, a je bil tok premočan. Ko se je osvobodil, naj bi ga odneslo proti italijanski meji, eden od kopalec pa naj bi zaplaval za njim in ga ujel pri meji. Predal naj bi ga reševalcem, a je bilo že prepozno.

Spomin na lansko tragedijo

Na tej lokaciji je pred skoraj enim letom sicer utonil desetletni deček. Nesreča se je zgodila konec julija, ko je deček s še dvema sorojencema preživljal počitnice pri starih starših. Tragedija je bila posledica nenadnega dviga vodostaja reke.

Dečkova starša takrat ob nesreči nista bila prisotna, veliko prahu pa je v javnosti pozneje dvignilo vprašanje obveščanja svojcev, saj so pristojni starša o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku, pri čemer sta dolgo čakala tudi na slovo od pokojnega sina. Ministrstvo za notranje zadeve je pozneje v nadzoru ugotovilo, da je bilo obveščanje s strani policije prepozno in neprimerno. 

Dosedanje izkušnje kažejo, da je Soča na območju rekreacijskega centra Solkan najbolj nevarna takrat, ko zaradi uravnavanja vodostaja na državni hidroelektrarni Solkan pride do nenadnega povečanja pretoka, kar je tudi botrovalo lanski utopitvi dečka, medtem poroča STA.