150 kilometrov na uro

V tragediji na avtocesti ugasnila tri življenja; voznik krivdo zvalil na begunce

M.R.
23. 6. 2021, 20.00
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so včeraj obravnavali pritožbe na obsodilno sodbo Izudina Muminovića, ki je novembra 2019 povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi sirijski begunci.

PGD Stara Vrhnika
Avto je odbilo z ene strani ceste na drugo, pri čemer je iz prtljažnika pometalo tri ljudi. Eden je umrl na kraju, druga dva pa pozneje v bolnišnici.

Nesreča se je zgodila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko 28. novembra 2019 okoli pol dveh ponoči. V vozilu znamke BMW X5 je bilo poleg voznika, državljana BiH Izudina Muminovića, še devet oseb, in sicer njegov 13-letni pastorek in osem sirijskih migrantov. Tri je ob trčenju usodno vrglo iz prtljažnika.

Muminovića so obtožili kaznivega dejanja povzročitve nesreče iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt. Ljubljanski okrožni sodniki so ga decembra lani obsodili na pet let in pol zapora, 2500 evrov denarne kazni ter mu prepovedali vožnjo za dve leti, medtem ko tožilskemu predlogu o izgonu iz Slovenije niso prisluhnili.

Eden umrl na kraju, dva v bolnišnici

Izvedenci so izračunali, da je obtoženi tiste noči na mokri in spolzki cesti vozil več kot 150 kilometrov na uro ob omejitvi 130. Ko je začel prehitevati tovornjak, je izgubil oblast, trčil v betonski robnik, varnostno ograjo ... Avto je odbilo z ene strani ceste na drugo, pri čemer je iz prtljažnika vrglo tri ljudi. Eden je umrl na kraju, druga dva pa pozneje v bolnišnici. Fantje, stari od 17 do 35 let, so bili na poti v Italijo. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da so za prevoz iz domovine do BiH plačali med 900 in 2600 evrov, potem pa še med 600 in 900 evrov za prevoz do Slovenije in naprej do Italije, Muminović pa je bil le eden od členov dobro organizirane kriminalne združbe.

Reuters
28. novembra 2019 se je pot v boljši jutri za tri mlade sirske fante končala tragično.

Vsega naj bi bil kriv udarec po rami

Tožilstvo v pritožbi za Muminovića zahteva strožjo kazen, obramba na drugi strani pa si prizadeva za razveljavitev obsodbe in novo sojenje, češ da vzrok nesreče ni bila prevelika hitrost, ampak sunkovit zavoj v desno, ki naj bi nastal zaradi nemira v avtu, ki so ga povzročili Sirci. Muminović, ki se je branil z molkom, na včerajšnjo sejo pa sploh ni prišel, je v končni besedi namreč razkril, da bi morala po migrante dva avtomobila, njegov naj bi bil samo spremljevalni, potem pa so mu begunci pravzaprav sami skočili v avto, on pa jih je peljal, ker so se mu zasmilili. Med prehitevanjem naj bi ga en od beguncev udaril po rami in ga povlekel, nato pa se ni spomnil nič več. Višji sodniki bodo vpletenim svojo odločitev posredovali pisno v enem mesecu.