pogreb

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

B.K.
22. 6. 2021, 11.52
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 09.41
Deli članek:

Na ljubljanskem pokopališču Žale so se v torek poslovili od vplivnega slovenskega gospodarstvenika Ivana Zidarja.

Sašo Švigelj
Pogreb Ivana Zidarja.

STA
Ivan Zidar

Ivan Zidar je umrl v nedeljo, 13. junija, star 82 let. Javnosti je bil znan predvsem kot direktor gradbenega podjetja SCT in graditelj slovenskega avtocestnega križa.

Zidar je leta 1968 diplomiral na ljubljanski fakulteti za strojništvo, nato je delal v podjetjih Slovenija ceste, Mehanični obrati, sredi sedemdesetih je vodil tudi Poslovno združenje gradbenih podjetij za izgradnjo avtocest in hidroelektrarn, v katero so bila združena podjetja Primorje Ajdovščina, Gradis in Slovenija ceste. V svoji karieri je prejel več nagrad za gospodarske dosežke.

Leta 1980 je prevzel vodenja konzorcija podjetij SCT, ki ga je vodil vse do leta 2011, ko je SCT padel v stečaj, proti Zidarju pa so stekli sodni postopki. Leta 2013 je postala pravnomočna sodba, ki je Zidarja in še sedem soobtoženih obsodila za nepravilnosti v postopku javnega naročila za gradnjo novega centra za kontrolo zračnega prometa na brniškem letališču. Obsojeni so bili na zaporne kazni. Zidar je nikoli ni prestajal zaradi zdravstvenih razlogov.

Od leta 2016 je bil Zidar v osebnem stečaju, po poročanju portala necenzurirano.si pa ni imel večjih težav s plačevanjem stroškov bivanja v vili z bazenom v Ljubljani, odvetnikov ter medicinskega in drugega osebja, saj naj bi večino premoženja skril v davčne oaze.