Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes z oprostilnimi sodbami končal postopek zoper Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa, ki ju je obtožnica bremenila uboja 43-letnega brezdomca Valterja Humarja, ter Adnana Demirovića, ki mu očitajo sodelovanja v smrtonosnem pretepu.

Spomnimo: novogoriška policija je bila 13. septembra lani obveščena, da na dvorišču zapuščene tekstilne tovarne Ideal, kjer se sicer zbirajo ljudje s socialnega roba, leži nezavesten moški. Na prizorišče je prišla ekipa nujne medicinske pomoči in ga odpeljala v šempetrsko bolnišnico, kjer je po dveh dneh zdravljenja umrl. Spor je vzplamtel, ko je Kos ugotovil, da nima denarnice, v kateri naj bi hranil več kot 600 evrov. Posumil je, da mu jo je ukradel Humar. V spor sta se vključila tudi Gorše Peršolja in Demirović, kri pa naj bi zavrela, ko je Gorše Peršolja od Humarja zahteval telefon in v njem našel telefonske številke lokalnih policistov ter posumil, da je njihov "špijon".

Okrožno sodišče je danes trojico oprostilo obtožb, a je Kosa zaradi kaznivega dejanja preprečitve dokazovanja oziroma uničenja dokaznega materiala na enem od telefonov obsodilo na šestmesečno zaporno kazen. Kazen se mu je štela v prestani pripor. Kot poroča STA, je tožilstvo sicer za uboj v sostorilstvu zahtevalo 12 let zapora, za Demirovića pa šest mesecev zapora. Za Kosa je tožilstvo predlagalo še dodatno kazen zaradi uničenja dokaznega gradiva oziroma enotno kazen 12 let in štirih mesecev zaporne kazni.

Tožilstvo napovedalo pritožbo

Kosova odvetnica Lidija Košutnik je po razglasitvi sodbe izrazila zadovoljstvo s tem, da se je dokazalo, da niti Kos niti soobtoženca niso zakrivili očitanih dejanj, še poroča STA. Kot je ocenila, so uspeli "z obrambo dokazati resnico, in to je odvetniku dejansko največji uspeh". Odvetnik Gregor Veličkov, ki je zagovarjal Goršeta Peršoljo, je sodbo ocenil kot pričakovano: "Na podlagi dokazov, kot jih je predstavilo tožilstvo, za izvedeni postopek se človeka ne more obsoditi." Veličkov je prav tako prepričan, da bo višje sodišče zavrnilo tudi morebitno pritožbo tožilstva. Tožilka Andreja Žvanut je že napovedala pritožbo.