Uboj v Novi Gorici

Brezdomca Valterja pretepli do smrti, to so povedali v svoj zagovor ...

S.R./STA
18. 6. 2021, 14.55
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 15.08
Deli članek:

Trojica, ki je septembra lani v Novi Gorici ubila 43-letnega brezdomca, bo za svojo usodo izvedela naslednji ponedeljek.

STA
Ob pravosodnih policistih Žan Gorše Peršolja (na višji stopnici) in Sandi Kos.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je z zaključnimi besedami danes končala glavna obravnava zoper Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa, ki ju obtožnica bremeni uboja 43-letnega brezdomca Valterja Humarja, ter Adnana Demirovića, ki je obtožen sodelovanja v pretepu.

Spomnimo, novogoriška policija je 13. septembra lani prejela obvestilo, da na dvorišču zapuščene tekstilne tovarne Ideal, kjer se sicer zbirajo ljudje s socialnega roba, leži nezavesten moški. Na prizorišče je prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz novogoriškega zdravstvenega doma in ga odpeljala v šempetrsko bolnišnico, kjer je po dveh dneh zdravljenja umrl. Policija je izsledila dva osumljenca, stara 23 in 41 let, ki naj bi tako hudo pretepla 43-letnega moškega iz Vrtojbe, da je pozneje umrl. Oba sta stara znanca policije, saj so ju v preteklosti že obravnavali za različna kazniva dejanja, so takrat pojasnili na policiji.

Tožilka Andreja Žvanut je danes za uboj v sostorilstvu zahtevala 12 let zapora, za Demirovića pa šest mesecev zapora. Za Kosa je zaradi uničenja dokaznega gradiva predlagala še dodatne štiri mesece zaporne kazni. Za Gorše Peršoljo in Kosa je državna tožilka predlagala tudi podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

STA
Ob pravosodnih policistih Žan Gorše Peršolja (na višji stopnici) in Sandi Kos.

"V resnici ni tak zmaj"

Zagovorniki obtoženih, odvetniki Gregor Veličkov, Lidija Košutnik in Bruno Krivec, so za svoje varovance predlagali oprostilne sodbe in oprostitev plačila sodnega postopka. Krivec je izpostavil, da je treba kaznivo dejanje najprej dokazati, šele nato pa zanj obtožencem izreči kazni. Prepričan je, da v tem primeru kaznivo dejanje ni bilo dokazano, številne priče pa so bile zanj nezanesljive. Večina med njimi je namreč uživalcev prepovedanih drog ali alkohola, zato naj bi se dogajanja slabo spomnile, ali pa so zanj zgolj izvedele iz pripovedovanja drugih.

Tudi obtoženi so povedali svoj zagovor. Gorše Peršolja je tako dejal, da si je želel končati tako življenje in da ga je v Švici že čakala dobra služba. Kos je izpostavil, da so bile za nesrečni dogodek in smrt 43-letnega Valterja Humarja krive okoliščine, spor med njima pa naj ne bi bil vzrok njegove smrti. Demirović pa je povedal, da "v resnici ni tak zmaj, kot se ga opisuje v Novi Gorici".

Predsednica sodnega senata Darinka Kogoj je razglasitev sodbe napovedala za ponedeljek ob 15.30.