pritožba

Jovanović trdi, da je Denisa zabodel v samoobrambi

Robert Marin
10. 6. 2021, 19.30
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so pod drobnogled vzeli pritožbe na sodbo zoper 39-letnega Srđana Jovanovića, ki so mu na prvi stopnji za poskus uboja dve leti mlajšega Denisa Z. odmerili tri leta zapora. Pritožili so se tožilstvo, obramba, obtoženi in njegova aktualna partnerica Tereza.

Novice Svet24
Obtoženi Jovanović je od višjih sodnikov v pritožbi zahteval milejšo kazen, saj naj ne bi šlo za poskus uboja.

Inkriminirani incident se je 26. julija lani zgodil pred vhodom v stanovanjski blok na ulici Kolonija 1. maja v Trbovljah. Oškodovanec Denis pravi, da ga je Srđan Jovanović, skrit v grmovju, naskočil z nožem. Obtoženi Jovanović pa priznava, da je oškodovanca zabodel, a trdi, da se je zgodilo v samoobrambi in mu ni nameraval vzeti življenja.

Vse se je po pripovedovanju Jovanovića pričelo, ko ga je tistega dne oškodovančeva mama Milena dodala za prijatelja na facebooku. Zapletla sta se v pogovor in on je razumel, da ga vabi na obisk. Bil je že nekoliko pijan, dve pločevinki piva je še spravil v nahrbtnik, če bi bila z Mileno žejna, v nahrbtniku pa je imel tudi nož, še z izleta v Brda. Ko je prišel do njenega stanovanja, potrkal in povedal, kdo je, mu ni odprla, vendar je slišal, da je v stanovanju. Poskušal jo je priklicati, ko se je za njegovim hrbtom pojavil Denis in pričel nanj kričati. Takrat je iz stanovanja stopila Milena s pajserjem v roki in začela mahati proti njemu. Pregnala sta ga pred blok, kjer naj bi ga Denis še enkrat verbalno in fizično napadel s pajserjem, sam pa ga je po lastnem zatrjevanju nekako zabodel, ko se je pred njim branil.

»Bo mir, mat ku**a!«

Zgodba Denisa in oškodovanke, s katero sta prepričala prvostopenjsko sodišče, je drugačna. Trdita, da je Jovanović kakih dvajset minut tolkel po vratih, zvonil, vpil. Milena priznava, da je v rokah imela pajser, a je z njim zgolj udarila po lesu in zarobantila: »Bo mir, mat ku**a!« Ko je Denisu le uspelo pregnati Jovanovića, je za nekaj časa odšel k mami v stanovanje, potem pa domov. »Bila je trda tema, bil je skrit. Ruknil me je in rekel, 'evo ti, pi*ka!'« se usodnega trenutka spominja Denis. Ob tem je pojasnil, da vboda niti ni čutil in ga je zgolj »malo speklo«. Zatekel se je v mamino stanovanje, kjer sta poklicala policijo in reševalce. Rana sicer ni bila usodna, bi pa lahko bila, če bi ga zadel kak centimeter višje, v srce, je v obtožnici poudarilo tožilstvo. Na navedbe se je v sodbi uprlo tudi prvostopenjsko sodišče.

O (ne)srečnem spletu okoliščin ...

Zagovornik obtoženega, odvetnik Jože Petek, je glede teh navedb, da bi rana lahko bila usodna, v pritožbi poudaril, da »gre za neko teoretiziranje o dogodku, ki se ni zgodil«. Po njegovem prepričanju sodniki prve stopnje niso pravilno ugotovili dejanskega stanja. »Drži, da sta bila v kritičnem trenutku obtoženi in oškodovanec sama, a je sodišče njune izjave interpretiralo netočno,« je med drugim dejal. Od višjih sodnikov pričakuje oprostilno sodbo oziroma razveljavitev obsodbe in ponovno odločanje, tožilstvo pa naj v tem primeru očitke okvalificira mileje kot kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe. Po mnenju odvetnika Petka je šlo za nesrečen splet okoliščin, kar poudarja tudi obtoženi. Tožilstvo pa meni, da je oškodovanec zgolj po srečnem spletu okoliščin ostal živ, in za Jovanovića v pritožbi zahteva šest let in deset mesecev zapora.

Obtoženi bi psihiatra tudi za oškodovanca

»Naredil sem napako in poškodoval človeka, za kar mi je neskončno žal,« pa je pred višjimi sodniki poudaril Jovanović in tudi, da oškodovancu ni nameraval vzeti življenja. »Zavedam se, da obstaja neki dolg, etični, moralni, tako do družbe kot do oškodovanca,« je še dejal. Večkrat se mu je tudi opravičil. Vendar ga moti, da je bil izvedenec psihiatrične stroke odrejen samo zanj, ko pa je bil zgolj pod vplivom alkohola, ne pa tudi za oškodovanca, ki je bil pod vplivom več psihoaktivnih snovi. »Moj cilj v življenju je napredek, ne pa da se ukvarjam s kaznivimi dejanji,« je dejal Jovanović, od višjih sodnikov pa v pritožbi zahteval milejšo kazen, saj naj ne bi šlo za poskus uboja.

Tereza o ničelni toleranci do alkohola

Tudi obtoženčeva partnerka Tereza S. od višjih sodnikov zahteva milejšo kazen. Kot je poudarila, ima ničelno toleranco do alkohola, kar zahteva tudi od Srđana. V pritožbi je med drugim podvomila v izvedeniška mnenja, iz katerih izhaja, da je imel Jovanović v kritičnem času v krvi med 1,50 in 1,85 promila alkohola. »Ni dokazov, da bi bil dolgoletni alkoholik, in to tudi ni njegov način življenja, kot se na več mestih omenja. Je pa oškodovanec dolgoletni odvisnik, na heroinu, tabletoman, večkrat se je zdravil. In njegova izjava je bila za sodišče bolj verodostojna kot od mojega partnerja?« se je vprašala pred višjimi sodniki. Ti bodo vpletenim svojo odločitev posredovali pisno, predvidoma v enem mesecu.