droge, izsiljevanje, ugrabitev, umor

Kako je deloval Klemen Kadivec, prvi mož kavaškega klana v Sloveniji

Luka Tetičkovič
9. 6. 2021, 18.00
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 14.07
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad je maja vložil kazensko ovadbo zoper 48 sodelavcev slovenske celice kavaškega klana. To so ugotovitve kriminalistov, ki jih je pri preiskavi usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Zoper osumljene je vložena 420-stranska kazenska ovadba, s katero razpolagamo v uredništvu.

Tomaž Primožic/fpa
Kadivec med sojenjem za umor in poskus umora v Kopru. Izrekel se je za nedolžnega.

Klemen Kadivec (31) naj bi leta 2018 od srbskega državljana Filipa Vrzića (36) dobil dovoljenje, da ustanovi hudodelsko združbo pod okriljem črnogorskega kavaškega klana. Vrzić naj bi Kadivcu nudil dostop do velikih količin kokaina, Kadivec pa je s svojimi povezavami v Španiji domnevno zagotavljal dostop do velikih količin konoplje, beremo v kazenski ovadbi.

Kadivec in Vrzić sta utemeljeno osumljena, da sta na območju Slovenije vodila mednarodno hudodelsko združbo, katere cilj je bil prepeljati in prodati čim večje količine prepovedanih drog in orožja ter protipravno pridobiti čim večjo premoženjsko korist.

Kadivec naj bi v ta namen nanovačil D. N., kasnejšega lastnika transportnega podjetja Futurea transport, d. o. o., prek katerega naj bi se opravljali prevozi prepovedanih drog. Ustanovitev podjetja naj bi financirala Kadivec in Vrzić z zneskom 50.000 evrov in se z D. N. domnevno dogovorila, da se bodo dobički od prevozov prepovedanih drog delili po sistemu štirih enakovrednih delov. Načrt naj bi bil, da vsak od treh dobi četrtino, zadnja četrtina pa pripada vozniku tovornjaka. Cena za prevoz kilograma kokaina je bila 1000 evrov. Ta shema naj bi se zaradi pohlepa Kadivca kasneje porušila, saj je D. N.-ju odrekal dogovorjeno četrtino, ga potiskal v dolgove, posledično pa je ta začel sodelovati s kriminalisti.

Kriminalisti domnevajo, da so ovadeni z namenom pomnoževanja prevozov ustanovili še podjetje Sloit transport, d. o. o., ki naj bi bilo namenjeno prevozu konoplje iz Španije. V ta namen naj bi D. N. zagotovil dve najeti tovorni vozili, ki so jima za shranjevanje konoplje priredili namenski prostor. Šestdeset tisočakov za ustanovitev tega podjetja naj bi D. N.-ju priskrbel Kadivec, iz kriminalnih dobičkov pa naj bi se financiralo čimprejšnje izplačilo vložka, ki sta ga Kadivec in Vrzić vložila v podjetje, omenjeno v odstavku višje.

Google maps
Hiša na gorenjskem, v kateri so po ugrabitvi zadrževali Božića.

Zalomilo se je avgusta 2019, ko so v Avstriji kurirja D. T., ki je vozil za podjetje Sloit transport, prijeli in zasegli 40 kilogramov konoplje. Prevozi prek tega podjetja so se končali, ugotavljajo kriminalisti. Odgovornost za nastalo poslovno škodo v vrednosti 180.000 evrov naj bi Kadivec pripisal D. N.-juin mu ta znesek kot dolg pripisal na že obstoječe dolgove. Kadivec naj bi nato zadrževal D. N.-jev četrtinski delež v primeru kar devetih prevozov, ki naj bi se vršili med 18. septembrom in 15. novembrom 2019.

Kadivca je najprej pokopal pohlep...

Policijska preiskava je ugotovila, da naj bi Kadivec deloval zelo egoistično in v veliki meri cilj hudodelskega načrta imel za svoj osebni cilj – protipravno pridobiti čim večjo premoženjsko korist. »Njegovi osebni interesi po zaslužku so bili tako veliki, da so se odnosi znotraj družbe (…) pričeli krhati,« piše v ovadbi. D. N. in njegove kurirje naj bi Kadivec tako plačeval v nižjih zneskih od dogovorjenih četrtin, delež naj bi jim odrekel že pri prvem opravljenem prevozu. Podrejene člane naj bi ob tem za vsako napako kaznoval na način odrekanja zaslužka. Pri tem naj bi prikazoval lažno ceno prevozov, strošek prevoza kilograma konoplje naj bi prikazoval pri 350 evrih, medtem ko naj bi sam zanj dobil 400 evrov. Razliko 50 evrov naj bi Kadivec vzel zase.

Google maps
Lokacija v Ljubljani, kjer naj bi Kadivec osebno prevzemal konopljo in kokain od kurirjev.

Kadivec naj bi na D. N. nadalje pritiskal, naj izvaja pogostejše prevoze iz Nizozemske, D. N. pa v ta namen ni mogel zagotavljati prevoza legalnega tovora, ki bi služil kot alibi. Kadivec naj bi povrhu na Nizozemskem zagotovil odjemalce večjih količin strelnega orožja, hudodelska združba naj bi tako izvedla najmanj pet večjih prevozov strelnega orožja. Dobavitelje polavtomatskih pištol zanje naj bi zagotovil Vrzić.

... v pripor pa ga je spravil sum nasilništva, prekvalificiran v umor

Kadivca policisti pridržijo 15. novembra 2019 zaradi suma poskusa ugrabitve Žarka Tešanovića, od takrat je v priporu. Kasneje ga obtožijo umora Danijela Božića na zahrbten in brutalen način ter poskusa umora Tešanovića. Božića so v začetku decembra 2019 našli umorjenega v gozdu v bližini Okroglega na Gorenjskem, kjer so ga morilci ustrelili, njegovo truplo pa prekrili z zemljo.

Do leta 2014 je v črnogorskem Kotorju obstajala ena hudodelska združba, tega leta pa v italijanski Valencii izgine 200 kilogramov kokaina, kar skupino razdeli na kavaški in škaljarski klan, ki sta odtlej v vojni. Klana za likvidacije uporabljata eksploziv in ostrostrelce.

Kadivec naj bi omenjena dva napadel zaradi suma, da sta 26. oktobra 2019 izvedla rop stanovanjske hiše na naslovu Okroglo 17 v Naklem, kjer naj bi združba hranila prepovedano drogo v vrednosti približno dveh milijonov evrov. Za rop naj bi Kadivec okrivil Tešanovića in osebe, povezane z njim.

Po priprtju Kadivca se združba prestrukturira. Njen vodja Vrzić naj bi odločil, da se zaradi varnosti pred organi pregona zamenja člane, ki naj bi delovali s Kadivcem. Prevozi drog, predvsem kokaina, se v tem obdobju bistveno zmanjšajo. Kadivec tudi neha neposredno sodelovati v delovanju hudodelcev, vendar naj bi se posredno še vedno vključeval prek svoje partnerice A. M. M. z vzdevkom Ceca, ki naj bi njegova navodila članom združbe prinašala iz pripora.

Prepeljali 790 kg kokaina in 2,2 tone konoplje

Kriminalisti so Kadivca in Vrzića osumili prevoza in prodaje najmanj 790 kilogramov kokaina, 2249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov konopljine smole (hašiša), 10 kilogramov heroina in najmanj 30 litrov baze, ki služi za izdelavo amfetaminov. Osumljena sta tudi več prevozov in prodaj strelnega orožja ter prevoza 5,6 milijona evrov gotovine kavaškega klana iz Španije v Beograd.