»množično grobišče v osrčju Pariza«

Na bolniških posteljah so se kopičila gola in razpadla trupla, ki so jih zobale miši

S.R.
9. 6. 2021, 08.34
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 08.41
Deli članek:

Škandal v Franciji, v katerem je eno osrednjih vlog odigral biolog in nekdanji dekan pariške univerze, bo dobil sodni epilog.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse skupaj je povezano s trupli, doniranimi za raziskovalne namene, ki so se kopičila in nato razpadala na oddelku zdaj že nekdanje pariške univerze Rene Descartes, ki jo je med letoma 2012 in 2019 vodil biolog Frederic Dardel. Ta univerza se je leta 2019 združila z Univerzo Diderot, iz česar je nastala današnja Univerza v Parizu. Tožilstvo Dardela obtožuje kaznivega dejanja skrunitve trupla.

Zgodba se je začela razpletati leta 2019, ko so novinarji revije L'Express razkrili grozljive razmere na oddelku univerze, na katerem so hranili trupla, podarjena za raziskovalne namene. Oddelek so takrat označili kar za »množično grobišče v osrčju Pariza.« Po njihovih navedbah je v prostorih ležalo več deset »golih in razpadajočih trupel z odprtimi očmi,« ki so bila druga na drugo naložena na premične bolniške postelje. Nekatera trupla naj bi pozobale tudi miši.

Kot je nedavno pojasnila Darnelova odvetnica Marie-Alix Canu-Bernard, je njena stranka večkrat zaprosila za dodatno finančno pomoč države, s pomočjo katere bi center prenovili, a je vedno naletela na gluha ušesa. Odvetnica je za katastrofalne razmere na oddelku obtožila državo, ki da je zanemarila svojo dolžnost, poroča britanski BBC. Center oziroma oddelek, ki so ga na univerzi ustanovili že leta 1953, so leta 2019 zaprli. V okviru preiskave so nato ugotovili »resne kršitve etičnih standardov.« Pri L'Express so še razkrili, da sporne niso bile samo šokantne razmere na samem oddelku, temveč naj bi oddelek trupla v nekaterih primerih prodajal zasebnim podjetjem, vključno s podjetji, ki se ukvarjajo z varnostnimi preizkusi avtomobilov, tako imenovanimi »crash testi.« Univerza se je po razkritju svojcem pokojnih, katerih trupla so pristala na oddelku, že opravičila, a so ti zoper njo sprožili skupinsko tožbo, v kateri sodeluje več kot 170 tožnikov.