Pogledujejo čez mejo

Skrivnost novorojene deklice, ki so jo našli v plastični vrečki v nizozemskem parku

R.T.
16. 5. 2021, 16.06
Posodobljeno: 16. 5. 2021, 16.06
Deli članek:

Nizozemska policija je na jezerce na belgijski strani nizozemsko-belgijske meje poslala potapljače, ki bodo zdaj iskali sledi, povezane s primerom odvržene novorjenke. To so prejšnji teden mrtvo našli v tamkajšnjem parku.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse skupaj je posledica tragičnega dogodka v sredo zvečer, ko so v parku v nizozemskem kraju Wernhout tik ob meji našli mrtvo dete. Šlo je za novorojeno deklico, ki jo je nekdo odložil v plastično vrečko in odvrgel.

Ker mame novorojenega otroka še vedno niso izsledili, so nizozemski policisti zdaj začeli pogledovati na drugo stran meje. Domnevajo namreč, da mama živi v eni od belgijskih občin. Ker v samem parku niso našli nobene uporabne sledi, bodo potapljači zdaj prečesali majhno jezero, ki se nahaja ob parku, a na drugi strani meje. »V preiskavi imamo še veliko vprašanj. Hkrati nas skrbi za zdravje dekličine mame,« so pojasnili policisti. Še vedno sicer ni znano, ali je bila novorojenka v trenutku, ko jo je nekdo zapustil v parku, še živa, saj še niso znani rezultati obdukcije. Vzrok in čas smrti zaenkrat ostajata neznanki.

Za pomoč pri iskanju mame so se obrnili tudi na javnost. Vse, ki so v sredo v parku opazili kar koli »sumljivega,« so pozvali, naj jim to sporočijo, a se doslej ni javil še noben očividec. Po navedbah Kerstin van Tiggelen, direktorice nizozemskega inštituta NIDAA, ki se ukvarja z dokumentiranjem neidentificiranih otrok, ki so se jim starši odrekli, mama najverjetneje prihaja iz Belgije. »Analiza preteklih primerov kaže, da v 99 odstotkih primerov, ko otroka odložijo v bližini državne meje, ta otrok prihaja bodisi iz bližnje vasi ali kraja, ali pa z druge strani meje. V tem primeru Belgije,« je pojasnila ter dodala, da je skoraj nemogoče, da bi ta otrok prispel s kakšnega drugega dela Nizozemske.