Pokol v Kazanu

FOTO: 19-letnega morilca po pokolu fotografirali v priporni celici

R.T.
12. 5. 2021, 12.06
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 12.08
Deli članek:

Danes 19-letni Ilnaz Renatovič Galjaviev je pred nekaj leti uspešno zaključil in tudi zapustil šolo s preprostim imenom številka 175 v Kazanu, včeraj se je vrnil na kraj »zločina« in zagrešil pokol.

Profimedia
Ilnaz Renatovič Galjaviev po aretaciji.

Bil je prvi dan šole po majskih počitnicah, ko je skozi vhodna vrata vstopil Galjaviev in začel streljati. Umrlo je najmanj devet ljudi, večinoma učencev osmega razreda, starih 13 in 14 let. Umrla sta tudi učitelja, 21 oseb, med njimi 18 otrok, pa je poškodovanih, nekateri se še vedno borijo za življenje.

Kot je bilo razvidno že s prvih videoposnetkov s kraja pokola, je na šoli vladala velika panika, pri čemer so nekateri otroci pred strelcem pobegnili kar s skokom s tretjega nadstropja. Nekaterim so z lestvami pomagali gasilci.

Profimedia
Žrtvam pokola so se poklonili s svečami, rožami in plišastimi medvedki.

Galjaviev je nekdaj obiskoval to šolo, svoje dejanje pa je predhodno napovedal na platformi Telegram, kjer je ob fotografiji, na kateri pozira zamaskiran, zapisal: »Danes bom umoril veliko količino bioloških smeti in se ustrelil.« Moril je z uradno registrirano avtomatsko puško, tudi sam pa je posedoval dovoljenje za posest orožja, ki naj bi ga prejel 28. aprila letos.

Krvavega mladeniča so na kraju aretirali in strpali v priporno celico lokalne policijske postaje, kjer je nastala tudi njegova najnovejša fotografija.