ubil sedem učencev, učitelja ter uslužbenko šole

FOTO: 19-letnik, ki je izvedel pokol na srednji šoli, je deloval sam

A.S./STA
11. 5. 2021, 19.40
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 19.40
Deli članek:

Motiv pokola v Kazanu še ni znan.

Profimedia
Prizorišče pokola v Kazanu.

V mestu Kazan v osrednjem delu Rusije je danes v streljanju na šoli bivši učenec, šlo naj bi za Ilnaza Renatoviča Galjavieva, ki je po zadnjih podatkih ubil devet ljudi, med njimi sedem učencev, učitelja ter uslužbenko šole. Poškodovanih je bilo 21 ljudi. Policija je prijela napadalca, 19-letnega bivšega učenca šole, ki je po navedbah oblasti deloval sam.  Motiv še ni znan, pristojna preiskovalna komisija je odprla kazensko preiskavo množičnega umora.

Profimedia
Prizorišče pokola v Kazanu.

Profimedia
Prizorišče pokola v Kazanu.

Dva otroka v kritičnem stanju

Vse žrtve na šoli v prestolnici večinsko muslimanske ruske republike Tatarstan so identificirali. Predsednik Tatarstana Rustam Minihanov je povedal, da je najstnik ubil sedem učencev osmega razreda - štiri dečke in tri deklice.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je med današnjim obiskom v Kazanu novinarjem povedal, da je bilo od 21 poškodovanih s strelnim orožjem huje poškodovanih osem otrok, ki so sedaj v otroški bolnišnici, dva med njimi pa sta v kritičnem stanju. S strelnim orožjem so poškodovani tudi trije odrasli, ki so prav tako v bolnišnici. Ostale so poškodovali delci stekla ali pa so se poškodovali med evakuacijo poslopja. Po podatkih republiškega ministrstva za izobraževanje je bilo poškodovanih 18 otrok, starih od sedem do 15 let. Prebivalce so pozvali k darovanju krvi.

Reuters
Prizorišče pokola v Kazanu.

Reuters
Prizorišče pokola v Kazanu.

Prvi dan šole po provmajskih počitnicah

To je bilo najhujši strelski napad v ruskih šolah po letu 2018, ko je na poklicni šoli v mestu Kerč na Krimu 18-letnik ubil 20 ljudi, preden je sprožil eksploziv in umrl. Tovrstne tragedije so v Rusiji, kjer je strog nadzor nad orožjem, relativno redke, a naraščajo nasilni incidenti med učenci.

19-letnik je streljal na prvi dan šole po enotedenskih prvomajskih počitnicah. Po poročanju medijev je v šolo vstopil okoli 9.30 po lokalnem času skozi glavni vhod z brzostrelko v rokah in začel takoj streljati ter sprožil paniko med učenci in učitelji šole številka 175. Na amaterskih posnetkih je bilo videti, da so nekateri v begu pred strelcem skočili skozi okna z drugega in tretjega nadstropja, medtem ko so odmevali streli. Brzostrelka je bila registrirana na njegovo ime. Nedavno naj bi ga zaradi dolgov izključili iz poklicne šole.

Policiji ni bil znan

Eden najhujših napadov na šolo v Rusiji se je zgodil leta 2004 v Beslanu v Severni Osetiji, ko so čečenski separatisti 1. septembra, na prvi šolski dan, za talce zajeli več kot 1100 ljudi. Po treh dneh agonije je v ponesrečeni operaciji ruskih sil umrlo prek 330 talcev, med katerimi je bila polovica otrok.

Agencija Tass, ki je navedla varnostne vire, je poročala, da bi motiv napada morda lahko bilo sovraštvo. Napadalec, ki ni bil znan policiji, naj bi po poročanju ruskih medijev na Telegramu napad napovedal malo pred začetkom streljanja.

V ruski dumi so se žrtev spomnili z minuto molka, rusko ministrstvo za šolstvo pa je priporočilo vsem šolam po državi, da okrepijo varnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin je družinam umrlih izrazil sožalje, ranjenim pa zaželel hitro okrevanje, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Odredil je pregled zakonodaje o orožju.

Profimedia
Pokol na šoli v Kazanu.

Profimedia
Pokol na šoli v Kazanu.