17 aretacij

Španska policija prijela tihotapce žafrana, ki so skoraj uničili španske pridelovalce

B.K.
7. 5. 2021, 14.47
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 14.47
Deli članek:

Po dve leti trajajoči preiskavi so prijeli 17 oseb.

Guarda Civil
Zasegli so pol tone žafrana.

Španski policisti in cariniki so v več policijskih akcijah prijeli 17 oseb in zasegli pol tone rumenega žafrana, ki so ga nekatera španska podjetja tihotapila iz Irana, in ga v Španiji prodajala kot mnogo dražjo špansko varianto.

Aretacije so posledice dve leti trajajoče obsežne preiskave, ki je bila sprožena, ko so španske oblasti opazile, da podjetja v centralni Španiji uvažajo velike količine iranskega žafrana. Ko je ta prispel v Španijo so ga sprocesirali, obarvali, prepakirali in prodali kot žafran iz La Manche, ki je blagovna znamka zaščitenega porekla, začimba pa je tudi dosti dražja od žafrana iz drugih predelov sveta.

Poleg tega so podjetja goljufala še tako, da so v melti žafran primešala še ostanke drugih rož in tako povečala maso produkta. Začimbo so tudi barvala z barvili, ki na območju Evropske unije niso dovoljena.

Goljufiva podjetja so zaradi tega povzročila velikansko škodo španskim pridelovalcem te redke in drage začimbe, ki z njihovimi cenami preprosto niso mogli tekmovati.

V preiskavi je poleg španske policije sodeloval tudi Evropski policijski urad Europol.

Žafran je najdražja začimba na svetu, ki doseže cene tudi do 6.000 evrov na kilogram. V Španiji ga uporabljajo v kuhi, barvo daje eni izmed najbolj znamenitih španskih jedi paelli.