Črna kronika

V Domžalah oskrunjeni muslimanski grobovi

Samo Strel
4. 5. 2021, 20.10
Deli članek:

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji skrunitev muslimanskih nagrobnih spomenikov obsoja.

Občina Domžale
Na grobove so bili odloženi kosi svinjskega mesa, katerega uživanje je v islamu prepovedano.

V soboto je neznani storilec tri muslimanske grobove na domžalskem pokopališču polil z rdečo tekočino in nanje odložil kose mesa. Na ljubljanski policijski upravi o dogodku zbirajo obvestila.

Kot so zapisali v odzivu, gre za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. O skrunitvi so jih obvestili svojci pokopanih. Po njihovih informacijah so bili na grobove odloženi kosi svinjskega mesa, katerega uživanje je v islamu prepovedano. V Islamski skupnosti v Sloveniji pričakujejo, da bo policija storilce odkrila in jih v skladu z zakonom procesirala.

Tudi v Občini Domžale močno obsojajo sobotno skrunitev. »Želimo si, da so Domžale prostor, kjer sprejemamo vse ljudi ne glede na njihovo versko ali nacionalno pripadnost in vsem omogočamo prijetno in varno okolje za bivanje, predvsem pa preminulim večni mir in počitek,« je v sporočilu za javnost zapisal domžalski župan Toni Dragar.

Stopnjevanje napetosti

Takšni in drugačni izrazi nestrpnosti se v zadnjem času kar vrstijo. Alenka Forte, državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu, je bila konec aprila že drugič letos tarča vandalizma. Konec januarja so neznanci na fasado njenega medicinskega centra v Trbovljah narisali tri kljukaste križe, tokrat pa so stavbo pomazali s črno snovjo. Nekaj dni prej je bila tarča neznanca črnomaljska občinska svetnica LMŠ Vesna Fabjan. V njeno hišo je priletela molotovka.