Krvavi Dunaj

Birt, ki je nadlegoval že znano političarko, v glavo ustrelil svojo bivšo partnerko

C.E.
30. 4. 2021, 15.47
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 15.53
Deli članek:

42-letni alkoholizirani moški je v četrtek zvečer v dunajskem okrožju Brigittenau povzročil neizmerno tragedijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Prikolovratil je v stanovanje bivše 35-letne partnerke in prestrašil vse prisotne. Tam so bile še njena mati, njena 3-letni sin in 12-letna hči. Slednja je stekla do sosedov, kriknila »Oče ima orožje«, medtem pa je počilo. 42-letnik je sprožil in svojo nekdanjo »boljšo polovico« ustrelil v glavo in nogo. Smrten je bil strel v glavo, poroča Kronenzeitung.

Po grozljivem in vsega obsojanja vrednem dejanju se je opotekel iz stanovanja, na dvorišču večstanovanjske stavbe na Winarskygasse slekel hlače in se ob prihodu policistov mirno prepustil »usodi«. Policisti domnevajo, da je moril iz bolestne ljubosumnosti.

Morilec, formalno sicer osumljeni, je tako imenovani »Bierwirt« (krčmar, šef pivnice, bi lahko prevedli), kot so ga poimenovali avstrijski mediji. Pred tremi leti naj bi vidni političarki avstrijskih zelenih Sigrid Maurer pošiljal obscena sporočila na Facebooku, zaradi česar je ta njegova namigovanja na spolnost objavila na Twitterju. »Bierwirt« je kanil po sodni poti dokazati, da nima ničesar s temi sporočili, da jih je z njegovega računalnika v pivnici pošiljal nek »Willi«. Po začetnem otipavanju v sodni dvorani, je odstopil od tožbe zoper Maurerjevo in zadeva je utonila v pozabo. Do sinoči.

Sigi Maurer je ob tej tragediji zapisala, da je osebno šokirana, saj je spoznala osumljenega. Dodala je, da to ne spremeni jedra problema, nasilje nad ženskami je tudi v Avstriji v porastu, zato je nujno ukrepati.

V letu 2021 so zabeležili 9 nasilnih umorov ali ubojev, v katerih so bile v vlogi žrtve ženske, storilci pa moški. V lanskem leti so jih zabeležili 31, leta 2019 39, najbolj črno pa je bilo leto 2018 z 41 nasilnimi smrti žensk.