ne dovolj pazljivi profesionalci

Specializirani Sicilijanci ropali v Goriških brdih in na Krasu

G.G.
22. 4. 2021, 10.51
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 11.28
Deli članek:

Italijansko-slovensko policijsko sodelovanje je privedlo do uspešnega zaključka preiskave bančnih ropov v Dutovljah in Dobrovem.

Google Maps
V vasi Dobrovo so oropali poslovalnico banke NKBM.
"Vsi trije osumljenci so bili na območju Italije že v preteklosti obravnavani zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato lahko sklepamo, da gre za združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov," so sporočili s PU Nova Gorica.

Prva je bila 31. avgusta lani na udaru poslovalnica banke v Dobrovem, vasi v Goriški brdih. Ustrezno zakrinkana roparja sta pomahala z nožem uslužbenki in ji v italijanščini zagrozila, da bi ji storila kaj hudega, če jima ne izroči denarja. Odšla sta polnih rok ali bolje zapisano vreč, pograbila sta namreč 35 tisoč evrov. Odpeljala sta se s fiatom, ki sta ga pred petimi dnevi ukradla v Červinjanu.

Rop je bil skrbno pripravljen. Policisti so kasneje ugotovili, da so pri organizaciji sodelovale štiri osebe. Več dni so si ogledovali bančno poslovalnico in pred ropom na bankomat pred vhodom namestili pisno obvestilo »V okvari«, ki so ga izmaknili s pokvarjenih tekočih stopnic v nakupovalnem centru na Goriškem. Italijanski kriminalisti so že v naslednjih dneh kot osumljenca identificirali moška iz Sicilije, stara 27 in 43 let.

1. oktobra se je podoben rop odvil v Dutovljah v bližini Sežane. Tokrat sta moška uslužbenki pokazala pištolo in od nje v italijanščini zahtevala gotovino. Zbrala sta 7000 evrov. Tudi tokrat sta se odpeljala s pred nekaj dnevi ukradenim fiatom.

Slovenski in italijanski policisti so natančno pregledali posnetke nadzornih kamer, ki bi lahko posnele roparje na poti v Slovenijo in vračanju v Italijo. In res so ob fiatu opazili še en avto, terenca Jeep Renegade. Tega je pred ropom najel 27-letnik iz Catanie, osumljeni ropa v Dobrovem. Po ugotovitvah tržaške kvesture je prav tega terenca uporabljal tudi 43-letnik iz Catanie, ki je bil prav tako eden od osumljencev ropa v Dobrovem.

5. oktobra so kriminalisti iz Trsta kolege v Kopru obvestili, da se iskani Jeep Renegade nahaja na slovenski strani. Še isti dan so ga izsledili v Kanalu, tam pa sta bila tudi osumljena Sicilijanca, ki sta si ogledovala nove tarče v Tolminu in v Kanalu. V naslednjih dneh je sledila kazenska ovadba, osumljena pa so do sojenja strpali v pripor. Z njima se bo ubadalo okrožno tožilstvo v Novi Gorici.

Preiskava se je nadaljevala in kmalu so odkrili še tretjega osumljenca, 42-letnika, tudi doma iz vzhodnega dela Sicilije. Ta se je sicer dan po prijetju njegovih dveh pajdašev vrnil na jug Italije.