divjak in tihotapec

Britanec bežal pred ljutomerskimi policisti, se vanje zaletaval in jim pred nosom pobegnil

B.K.
21. 4. 2021, 14.15
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 14.15
Deli članek:

Ni prvič, da je mladi Britanec poškodoval patruljne avtomobile slovenske policije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ljutomerski policisti so v petek pozno zvečer v Srednji Bistrici ustavili avtomobil španskih registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Združenega kraljestva. Ko so ga policisti pozvali, da izroči dokumenta, Britanec tega ni storil pač pa je prestavil v vzvratno, speljal, namenoma trčil v policijski avtomobil in pobegnil.

Patrulja mu je sledila, voznik pa se jih je izogibal s pomočjo tveganih prijemov, večkrat je namreč sunkovito zavrl, zapeljal vzvratno in se zaletel v dve policijski vozili.

Policija
Sredstvo za prisilno zaustavljanje vozil - Stinger.

Policisti so ugotovili, da je voznik preveč motiviran za beg, da bi jim ga uspelo ustaviti po klasični ptoti, zato so mu na pot nastavili stinger (sredstvo za prisilno ustavljanje), ki pa ga je v Beltincih obvozil. Poskusili so še drugič, pri uvozu na avtocesto Gančani. Tukaj je britanski voznik stinger končno prevozil, a tudi to ga ni ustavilo. S praznimi pnevmatikami je vozil dalje in se ustavil šele v krožišču pred uvozom na avtocesto. Nato je izstopil iz avtomobila in peš pobegnil v smeri Maribora. Britanca policisti, kljub intenzivni iskalni akciji, niso izsledili.

Ob kontroli vozila so policisti v njem našli 5-člansko družino, ki prihaja iz Iraka in je preko meje vstopila nezakonito. Člani prebežniške družine v divjanju k sreči niso bili huje poškodovani. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Kasneje se je izkazalo, da je vozilo vozil 21-letnik, državljan Združenega kraljestva, ki so ga pomurski policisti obravnavali že v začetku meseca, ko je peš pobegnil s pomurske avtoceste, kjer je povzročil nesrečo. Obravnavali so ga tudi že lani, prav tako zaradi divjanja in namernega zaletavanja v policijske avtomobile.

Voznika so kasneje ustavili avstrijski policisti, ga izročili slovenskim kolegom, ki so ga nemudoma odpeljali pred sodnika.