razkril 100 zaupnih dokumentov

Uslužbenec celjskega okrožnega sodišča kriminalni združbi izdajal podatke o preiskavah

A.S.
19. 4. 2021, 12.00
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 12.04
Deli članek:

Slovenski policisti so stopili na rep kriminalni združbi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Celjski kriminalisti so v sredo v sodelovanju s policisti in pripadniki celjske posebne policijske enote na širšem celjskem območju opravili 16 hišnih preiskav s področja neupravičene proizvodnje in prometa z drogami, prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja, izdaje tajnih podatkov ter dajanja podkupnin. Policija je 12 osebam odvzela prostost.

Danes je podrobnosti kriminalistične preiskave predstavil vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk.

Droga in ilegalni migranti

Kriminalisti so s preiskavo začeli sredi lanskega leta in ugotovili, da na širšem območju Celja deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Na območju Slovenije so prekupčevali kokain in konopljo ter organizirali prevoze ilegalnih migrantov - državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša - iz Hrvaške, čez Slovenijo in nato do Italije. V dveh primerih so policisti posamezne člane kriminalne združbe - skupaj z 58 migranti in dvema voznikoma -ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih pa so osumljeni migrante uspešno prepeljali čez Slovenijo v sosednjo Italijo. 

Z njimi je sodeloval sodni zapisnikar

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da člani kriminalnega podzemlja razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so odkrili, da z njimi sodeluje uslužbenec sodišča in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju. Po neuradnih podatkih portala 24ur naj bi šlo za Vojka Tadino, ki naj bi kriminalcem že dve leti izdajal zaupne podatke o policijskih preiskavah. “Zapisnikar sodišča je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja, sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov,” so sporočili iz Policijske uprave Celje. Sodni zapisknikar je združbi razkril najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča. 

Pripor tudi za sodnega zapisnikarja

Policisti so 15 oseb kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih premerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih pa za pečanje z drogami.

Sedem osumljencev so v petek privedli pred preiskovalnega sodnika, ta je šestim odredil pripor, po podatkih portala 24 ur tudi za sodnega zapisnikarja.