v embalaži živil

FOTO: Kriminalisti zasegli kar 400 kilogramov drog, ki so jih osumljenci prodajali po spletu

B.K.
16. 4. 2021, 14.40
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 16.37
Deli članek:

Soboški policisti in kriminalisti so v minulih dneh razbili kriminalno združbo, ki je preko temnega spleta (orig.: dark net) po pošti pošiljala prepovedane snovi.

Slovenska policija
Zasežena droga

Soboški kriminalisti so ovadili štiri osumljence iz Maribora in Ljubljane, stare med 28 in 43 let, ki jih sumijo prometa s prepovedanimi snovmi, poroča portal vestnik.si. Osumljenci so po temnem spletu prodajali večje količine drog in s tem zaslužili najmanj tri milijone evrov. Kriminalisti so med akcijo osumljencem zasegli kar 400 kilogramov različnih drog, kar je eden največjih zasegov v Sloveniji doslej. Večinsko je šlo za prepovedano drogo MDMA v tabletah, amfetamine in kokain, nekaj je bilo tudi pomirjevala ketamin, ki pa zaenkrat v Sloveniji še ni na seznamu prepovedanih drog.

Kriminalistična preiskava je po besedah vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota Boštjana Rousa trajala kar 15 mesecev, v njej pa so sodelovali tudi avstrijski in nemški policisti. Policisti so med preiskavo ugotovili, da je imela kriminalna združba zelo dobro razvejano mrežo, nakupi pa so potekali prek temnega spleta in izključno s kriptovalutami. "Nakup drog ni potekal osebno, vsak posameznik združbe je imel posebej določeno vlogo. Vodja je preko temnega spleta ponujal droge, pripravljal je tudi pakete droge," je pojasnil Rous. Skrbel je tudi za nabavo sestavin za izdelavo amfetamina. "Drogo pa so pošiljali v embalaži prehranskih izdelkov, ki je izgledala kot originalna, največ v sosednjo Avstrijo." Vse prodane droge so bile izjemne kakovosti in čistosti.

Slovenska policija
Zasežena droga

Kriminalna združba je po navedbah policije upravljala center za distribucijo za celotno Evropo pa tudi za Združene države Amerike.

Osumljencem zdaj preti do 10 let zaporne kazni za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, in še dodatnih pet let za kaznivo dejanje delovanja kriminalne združbe, še poroča vestnik.si.

Slovenska policija
Zasežena droga