Peklenski načrt

Morilec družini prodal »nadomestnega« mrliča

S.R.
14. 4. 2021, 17.47
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 18.23
Deli članek:

Prodal jim je truplo umorjenega moškega z Downovim sindromom, da bi ga upepelili namesto svojca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Večina Kitajcev še vedno prisega na tradicionalen pokop svojcev, s krsto in pogrebno slovesnostjo, kot pokojnemu pritiče, pri čemer nekateri za ta ritual sežejo kar globoko v žep. Verjamejo namreč, da je treba takoizkazati spoštovanje do svojih prednikov. Kitajska vlada na drugi strani ljudi vse bolj spodbuja, naj raje razmislijo o možnosti upepelitve. Še več, v nekaterih regijah so tradicionalne pogrebe celo prepovedali. S to strategijo namreč prihranijo na prostoru, oblasti hkrati niso najbolj navdušene nad ekstravagantnimi pogrebnimi slovesnostmi.

»V gosto poseljenih regijah z razmeroma malo proste zemlje in ugodnimi transportnimi povezavami morajo upepeljevati. V regijah, v katerih ti pogoji niso izpolnjeni, so dovoljeni pokopi,« je navedeno v predpisu iz leta 1997. A kjer je volja, tam je pot, tudi če gre za pot v onostranstvo in če je za povrh treba pokončati še eno osebo.

Družina ni vedela, da kupujejo žrtev umora

Neka kitajska družina se je odločila, da bo prepoved pokopa zaobšla na nadvse zapleten način. Pokojniku, ki bi ga morali upepeliti, so se odločili zagotoviti nadomestno truplo, ki bo romalo v krematorij, medtem ko bodo svojca na skrivaj zagrebli. Družina sicer ni vedela, da bodo v peč namesto svojca poslali žrtev umora.

Kot poroča britanski BBC, se je zadeva odvila že leta 2017, a je po objavi zgodbe po medijih zaokrožila šele pred nekaj dnevi. Glavni protagonist je moški, znan zgolj po priimku Huang. V skladu s sodno dokumentacijo je družina iz mesta Shanwei v provinci Guangdong Huangu obljubila plačilo, če jim uspe zagotoviti nadomestno truplo, saj da želijo svojca dostojno pokopati v skladu s tradicionalnimi običaji. Družina je sicer sklepala, da bo pač nekje poskušal izbrskati drugo truplo, a je imel Huang drugačne načrte, potreboval je samo še ustrezno žrtev. Našel jo je v nekem moškem z Downovim sindromom, ki je po cesti pobiral smetje. Zvabil ga je v avtomobil in ga začel nacejati z alkoholom, naklonil mu je smrtno dozo. Njegovo truplo je nato položil v krsto in ga nekaj dni pozneje predal družini. Ta je za storitev odštela 107.000 juanov (približno 13.700 evrov), od katerih je 90.000 prejel Huang, preostanek pa posrednik.

Družina je nato krsto odpeljala na upepelitev, svojcu pa so namenili skriven, a tradicionalen pokop. Izginotje smetarja na srečo ni ostalo neopaženo. Zadevo je začela preiskovati policija, a je bila preiskava dolgotrajna. Dve leti pozneje so Huangu vendarle prišli na sled in ga aretirali, sodišče pa ga je septembra 2020 obsodilo na pogojno smrtno kazen. Družino so na sodišču obsodili zaradi kaznivega dejanja »skrunitve trupla,« a natančna kazen ni znana, znano je le to, da niso pristali v zaporu.