Afera Koroška deklica

Obtožena v karanteni, kašljala v policistko

M.R.
14. 4. 2021, 18.00
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 09.13
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj izjalovila prisilna privedba obtožene Bože Plut, vpletene v afero koroška deklica. Se zastopnica društva za zaščito pravic otrok in mater samohranilk Ostržek izogiba kazenskemu pregonu, ki bo junija letos zastaral?

Mediaspeed
Boža Plut

Primer je močno odmeval v letih 2011 in 2012. Plutovi tožilci očitajo pomoč pri kaznivem dejanju odvzema mladoletne osebe, za kar ji grozi od enega do petih let zapora. Včeraj je propadel še tretji poskus predobravnavnega naroka. Razlog? Koronavirus.

Kot je pojasnila sodnica Polonca Valentinčič Bertoncelj, so s Policijske postaje Litija, ki bi morala realizirati prisilno privedbo obtožene, zjutraj poklicali in povedali, da so prišli na njen dom, da je bila doma, a je izjavila, da je v karanteni, pri tem pa tudi kašljala v policistko. »V tej situaciji potem pač niso izvršili prisilne privedbe,« je še dejala sodnica. »Nič se mi ne javi. Ne vem, kje je. Vse je mogoče, ne vem,« pa je na povedano dejal zagovornik obtožene Andrej Žabjak. Priložnost, da se izjasni o krivdi, bo Plutova spet, že četrtič, dobila 29. aprila. Primer bo sicer po izračunih odvetnika Žabjaka zastaral julija letos.

Afera z dolgo brado

Zgodba o še ne šestletni deklici s Koroškega se je začela zapletati ob ločitvi staršev. Sodišče jo je leta 2010 pravnomočno dodelilo mami, a je oče ni hotel predati nekdanji partnerici. Marca 2011 so izvedli izvršbo, a policija deklice ni našla na očetovem domu. Nato jo je marca istega leta mama prijavila kot pogrešano. Medtem je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe, vendar je tožilstvo zavrglo ovadbo zaradi pomanjkanja dokazov. Materi v bran so takrat stopili tudi zakonca Matic in Jerneja Munc iz svetovalnice Akcija! ter njuna takratna sodelavka Natalija Markač. Po letu iskanja se je deklica pojavila v Ljubljani, z njo je bila babica. Dekličin oče, njegovi starši, zakonca Munc in Markačova so bili za vpletenost v dekličino izginotje že obsojeni in so kazni že odslužili.

Skrivala naj bi jo tri mesece

Pri Plutovi pa se zapleta. Tožilstvo ji sicer očita, da je deklica na njenem domu bivala takoj po izginotju, od marca do junija 2011. Obtožena naj bi deklici onemogočala vsakršne stike z vrstniki in delavci centra za socialno delo oziroma pomoč strokovnih delavcev, ki bi morali biti vključeni v otrokov razvoj, čeprav je vedela za sodne odločbe, po katerih bi morala biti deklica izročena materi. Plutova je sicer v medijih že večkrat javno zanikala obtožbe, da deklice nikoli ni skrivala ter da so tako v Centru za otroke in mladostnike v Ljubljani kot na policiji vedeli, da je pri njej. Po njenih besedah je bila deklice »polna vas« in je nikamor ni zaklepala. Za odvzem mladoletne osebe ji sicer grozi kazen od enega do petih let zapora.