Trije promili in pol

Voznica tako pijana, da so jo z avtoceste odpeljali kar v celjsko bolnišnico

G.G.
14. 4. 2021, 09.48
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 11.26
Deli članek:

S tremi promili in pol je ob mraku poskušala držati svoj avto na avtocesti v bližini Celja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Za neslaven dosežek je zaslužna 46-letnica, ki so jo zaradi nesigurne vožnje v smeri proti Celju opazili drugi vozniki. Poklicali so policijo, ti pa so voznico ustavili in ji ponudili alkotest. Ženska je zajela sapo in pihnila...dosežek vreden obsojanja. Alkotest je pokazal, da je imela 1,76 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, po starem tri promile in pol alkohola v krvi.

Voznica je bila tako močno alkoholizirana, da so jo z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico.

Odvzem vozniškega dovoljenja in obdolžnilni predlog sta samoumevna. Čaka jo 1200 evrov visoka globa. Predstavnica za stike z javnostmi na Policijski upravi Celje Milena Trbulin je dodala, da je to »še najmanj, kar jo je doletelo. V primeru prometne nesreče bi bile posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti visoke, gostota prometa pa velika.«

Ob takšnem dogodku ponovimo. Raziskave kažejo, da je pri enem promilu alkohola v krvi, bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.