Trnovska vas

FOTO: Praznična nedelja se je za Kocmutove sprevrgla v nočno moro

Senka Dreu / Štajerski tednik
8. 4. 2021, 18.00
Deli članek:

Nedelja se je pri Kocmutovih ali po domače Bračkovih v Ločiču začela praznično, z velikonočnimi dobrotami na mizi, nato pa se sprevrgla v njihovo najhujšo moro.

Manfred Jakop, SD
Piščančjo farmo v Ločiču je v nekaj sekundah zajel požar, oblak gostega dima se je valil visoko v nebo.

»Hlev je bil prazen, saj smo novo pošiljko 13 tisoč piščancev pričakovali šele čez dva dni (v torek, op. p.). Ker potrebujejo zelo toplo okolje, nekje med 32 in 35 stopinjami, sem šla po zajtrku v hlev in zakurila v peči, da bi se prostor do njihovega prihoda dovolj segrel. Dvakrat sem preverila, ali je vse v redu, ko pa sem iz hiše stopila tretjič, sem zagledala dim in v trenutku mi je bilo jasno, da bo kmalu zagorelo. In tudi je,« pretresena in s solzami v očeh pripoveduje Marija Kocmut.

Manfred Jakop, SD
Ogenj je povsem uničil hlev in s tem ogrozil preživetje cele kmetije.

Kritične priprave na uhlevitev piščancev

»Nekaj podobnega se mi je že zgodilo pred štirimi leti, le da mi je takrat požar uspelo preprečiti, saj se še ni zaiskrilo, tokrat pa je bilo žal prepozno. Na tleh je bila suha slama, peč je zrak dodatno osušila, zato je najprej glasno počilo, takoj zatem pa je ogenj v samo nekaj sekundah zajel ves hlev,« opiše in pokaže na opekline na dlaneh, ki jih je dobila, ko je v stiski poskušala rešiti lastnino. Kot pojasnjujejo gasilci, so piščančji hlevi zelo izpostavljeni požarom, najbolj kritičen čas pa je tisti, ko je hlev prazen, lastniki pa ga morajo ogreti, da prostor pripravijo na uhlevitev novih piščancev, za kar običajno uporabljajo gorilnike na plin ali olje.

Manfred Jakop, SD
V intervenciji je sodelovalo 67 gasilcev iz PGD Biš, Vitomarci, Desenci in Destrnik.

Sodelovalo 67 gasilcev iz štirih društev

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je na kmetiji v Ločiču zagorelo ob 15.36, gasilci pa pravijo, da so bili o požaru obveščeni ob 15.39 in so na intervencijo pohiteli šest minut kasneje, torej ob 15.45. Piščančje farme sicer niso mogli rešiti, so pa preprečili širitev požara. Pri gašenju je sodelovalo 67 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Biš, Vitomarci, Desenci in Destrnik, za vsak primer pa je do noči tam ostala dežurna ekipa.

Takoj ko sta izvedela za požar, sta se na prizorišče nemudoma odpravila tudi trnovski župan Alojz Benko in direktor občinske uprave Jože Potrč. »Kocmutovi so sicer moji sosedje, a me ni bilo doma, ko je pri njih zagorelo, saj sem bil na parceli na Ločkem Vrhu, s katere je lep pogled na dolino v Ločiču. Zato sprva niti nisem verjel, ko sem slišal za požar, ker takrat še ni bilo nič videti. A sem vseeno sedel v avto, da preverim, kaj se dogaja. S kmetije Kocmut se je že vil gost črn dim in jasno je bilo, da hlevu ni pomoči. Na srečo je objekt zavarovan, tako da bo škoda vsaj delno povrnjena. Kljub temu gre za res veliko tragedijo za družino, ki živi od perutninarstva. To jim zdaj vse do izgradnje novega hleva ne bo dajalo kruha,« sklene župan.