Na celjskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Luki Vlaoviću, ki mu tožilstvo očita poskusa umora na grozovit ali zahrbten način nekdanje partnerke in njune šestletne hčerke ter kaznivega dejanja groženj. Petčlanski senat je zaslišal oškodovanko, njeno mater, sicer znano celjsko odvetnico, ter sodelavca oziroma prijatelja.

Naredil naj bi jima krofa

Večji del štiriurnega pričanja oškodovanke je minil brez prisotnosti javnosti, saj so govorili o družinskih razmerjih, povezanih z mladoletno hčerko. Pred tem je pojasnila okoliščine dogajanja oktobra lani, medtem ko se nekaj dni, ki so mu sledili, še danes ne spomni.

Kot je povedala, je bila hči ob torkih pri očetu, ki je ponjo prihajal v vrtec, zvečer pa jo je hodila iskat k njemu. Tako je bilo tudi na dan dogodka, nenavadno je bilo le, da jo je Vlaović poklical, česar običajno ni počel, ter jo prosil, če lahko pride malo pozneje, da se hči še naje.

Ko je prišla ponjo, se je deklica po njenih besedah počutila slabo in je bila utrujena. Vseeno sta pojedli krofa, ki naj bi ju naredil Vlaović sam, nato pa odšli. Oškodovanka se nazadnje spomni, da je odprla vrata garaže, od tam naprej pa jo je spomin povsem zapustil. Naslednje, česar se spomni, je, da je nekaj dni pozneje ležala v materini spalnici in da sta prišla policista.

O dogajanju po njunem odhodu od Vlaovića je lahko nekaj več povedala njena mati, ki jo je hči poklicala med vožnjo in ji povedala, da se počuti slabo. Mati je ob tem slišala tudi jokati vnukinjo, hči pa ji je izrazila strah, da jima je Vlaović nekaj podtaknil. Ko je pripeljala do materinega doma, jo je klical obdolženi.

Hči ga je sprva sama spraševala, kaj jima je podtaknil, nato pa je telefon prevzela mati ter ga spraševala, kaj je dal hčerki in vnukinji, da bi lahko povedala zdravnikom. "Na to mi je odvrnil, da nihče ne bo prišel do tam, ker bo on prej vse pobil," je povedala. Kot je dodala, se je njegovih groženj v štirih letih že navadila.

Sin jih je peljal na urgenco, potem pa hčere ni več videla, saj je bila ob vnukinji na urgentni pediatriji. Iz bolnišnice sta hči in vnukinja prišli naslednji dan popoldne, pri čemer se je deklica že počutila povsem zdravo, hči pa si je opomogla šele po nekaj dneh.

Pred sodni senat je danes stopil tudi oškodovankin sodelavec, s katerim sta se v zadnjih mesecih spoprijateljila. Na dan dogajanja jo je v večernih urah klical in v kratkem pogovoru mu je povedala, da se počuti slabo. Pozneje se ni več oglašala, ga je pa poklicala njena mati in mu povedala, da gredo na urgenco. Sam je bil tam še pred njimi, okoli polnoči, ko so obe oskrbeli, pa je šel domov.

Povedal je še, da mu ni jasno, kako se je lahko v takšnem stanju sploh pripeljala do materinega stanovanja, saj bi se ji med vožnjo lahko marsikaj zgodilo, a da je bila očitno njena volja, da reši sebe in hčer, neverjetna. Sojenje bodo predvidoma nadaljevali 22. aprila.