življenje ji visi na nitki

Hudo pretepena deklica še vedno ne diha sama, starša bodo danes privedli k sodniku

B.K.
3. 4. 2021, 09.39
Posodobljeno: 3. 4. 2021, 09.42
Deli članek:

S hrvaške policijske uprave Brodsko-posavska so sinoči sporočili, da sta po njihovih ugotovitvah starša zanemarila svojo dolžnost vzgoje ter otroka hudo zlorabila.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pretepena dve leti stara deklica, o kateri smo že poročali, je še vedno v kritičnem stanju. Po besedah  direktorja zagrebške pediatrične klinike, so ključne naslednje ure, morda dnevi. Zdravstveno osebje nenehno spremlja vitalne funkcije uboge deklice in izvaja intenzivne terapevtske ukrepe, dete pa še vedno diha le s pomočjo mehanične ventilacije.

Aretirana starša bo policija danes privedla k preiskovalnemu sodniku, ki bo odločil ali bosta med preiskavo v priporu ali na prostosti. Mati je sicer stara 24 let, oče pa 27.

Policija je sicer sinoči ugotovila, da sta starša hudo zanemarila svojo dolžnost vzgoje otroka, deklico zlorabljala in kršila njene pravice s hudim telesnim kaznovanjem. Slednje je bilo tudi glavni razlog, da je otrok utrpel tako hude poškodbe glave in telesa.

Spomnimo. V sredo so iz bolnišnice v Novi Gradiški v zagrebško pediatrično kliniko premestili dve in pol leti staro deklico s hudimi možganskimi kontuzijami. Otroka je v bolnišnico v Novi Gradiški pripeljala mati, ki je zdravnikom povedala, da je deklica padla in se poškodovala. Kako je padla, ni znala pojasniti. Zaradi hudih poškodb, do katerih bi zelo malo verjetno prišlo pri padcu, so zdravniki sumili, da je bila deklica pretepena. Obvestili so policiste, ki so nemudoma začeli preiskovati morebitno odgovornost staršev.

Kot so izvedeli pri hrvaškemu poratlu Index, so dve leti in pol staro deklico kmalu po rojstvu odvzeli staršem in jo premestili v rejniško družino, a so jo novembra lani vrnili k biološkim staršem, ki živita v okolici Nove Gradiške.

Družina ima sicer še tri otroke, ki doslej niso živeli v rejniški družini, a so jih takoj po hospitalizaciji deklice, ki se bori za svoje življenje, pristojni biološkim staršem odvzeli. V rejništvu bodo vse do konca preiskave.