Zaradi umora Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah je junija 2014, dve leti po Juretovem izginotju, Plut pristal v priporu. Novomeško okrožno sodišče ga je septembra 2015 obsodilo na 25 let zapora, pozneje pa mu je višje sodišče kazen znižalo na 23 let. Koliko časa bo Plut dejansko preživel v zaporu, bo odvisno tudi od sojenja, ki se je pred kratkim začelo na okrajnem sodišču v Črnomlju. Sodijo mu namreč zaradi niza vlomnih tatvin, ki naj bi jih leta 2010 zagrešil skupaj z državljanom Hrvaške Josipom Mađeruhom, občasno pa naj bi se jima na teh pohodih pridružil še takrat mladoletni Z. T.

Plut, ki še vedno vztraja, da ni umoril Jureta Erjavca, in zdaj to dokazuje tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, je na črnomaljsko sodišče prišel iz zapora na Dobu, sojenje pa je ves čas spremljal vklenjen, tudi ko je odgovarjal na vprašanja sodnika Igorja Fortune in tožilke Maje Hutar. Ta je kakih 15 minut naštevala »podvige«, ki naj bi jih Plut in Mađeruh zagrešila od pomladi do jeseni 2010. Posebej aktivna naj bi bila v času med 6. avgustom in 11. septembrom, ko naj bi zagrešila kar devet vlomov v gostinske lokale v podeželskih dolenjskih in belokranjskih krajih.

Vse je potekalo po podobnem scenariju: ponoči so na silo vdrli skozi vrata ali okno lokala, če je bilo kaj slabo zaprto ali priprto, je bilo storilcem delo še dodatno olajšano. Odnašali so vse po vrsti: menjalni denar, kovance iz avtomatov za pikado in predvajalnikov glasbe in sploh vse, kar jim je prišlo pod roke – cigarete, žgane pijače, pivo (v steklenicah, pločevinkah ali sodčkih), vino, sokove in druge napitke, sendviče, različne prigrizke, žvečilne gumije, čokolade, sladoled, kavo …

Za sabo so puščali pravo razdejanje, zato tožilstvo Plutu in Mađeruhu očita tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. V lokalu v Velikem Cerovcu naj bi tako po točilnem pultu in opremi razmazala smetano in tekočo čokolado ter vse skupaj polila z viskijem. Ker to še ni bilo dovolj, so storilci na koncu vzeli še gasilni aparat in s prahom poškropili ves lokal. V Podgori so med vlomom uničili motorno kosilnico in z gorivom polili lokal. Mladoletnik naj bi po navodilih Mađeruha prerezal tudi vse štiri gume na nekem kombiju …

Naj se zdijo dejanja še tako zavržena, vprašanje ostaja, ali bosta Plut in Mađeruh zanje kdaj obsojena. Obrambi je namreč v dosedanjem postopku uspelo izločiti že celo vrsto dokazov, med njimi tudi tiste najbolj obremenilne iz hišne preiskave. Zaradi izločanja dokazov je bilo iz postopka umaknjenih že kar nekaj sodnikov, tako da je primer zdaj pristal na črnomaljskem okrajnem sodišču, čeprav po teži dejanja sicer spada na okrožno sodišče.

Ker je ostalo zelo malo dokazov, si je Plut lahko privoščil, da je sodniku mirno dejal, da očitanih kaznivih dejanj ne priznava, svoje izjave iz preiskave, v katerih je popisal dejanja, pa je na sodišču zanikal. Glavna obravnava se bo nadaljevala maja, očitki iz obtožnice pa še ne bodo tako kmalu zastarali, čeprav je od dejanj minilo že več kot deset let. V primeru, ko je oseba v vmesnem času obsojena za hujše kaznivo dejanje, v tem primeru za kaznivo dejanje umora, zastaralni roki nehajo teči.