afera mobitel

Bo moral nekdanji direktor Mobitela pogojno v zapor?

Samo Strel
2. 4. 2021, 20.40
Deli članek:

Nekdanji direktor Mobitela Anton Majzelj je bil na okrožnem sodišču za zlorabo položaja obsojen na eno leto in deset mesecev zapora, na hladno pa mu ne bo treba, če v enoletni preizkusni dobi ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Mediaspeed
Od sprva štirih fizičnih oseb in pravne osebe je na zatožni klopi na koncu sojenja ostal le Anton Majzelj.

Gre za dejanja med letoma 2002 in 2004, ko naj bi Majzelj z Bados Consultingom sklenil pogodbe o navideznem sodelovanju. Sodba sicer še ni pravnomočna, nanjo pa se bo poleg obrambe pritožilo tudi tožilstvo.

Majzlju je tožilstvo očitalo, da je storil dve kaznivi dejanji zlorabe položaja. V prvem je nastala protipravna premoženjska korist v višini 145.000 evrov, v okviru drugega kaznivega dejanja pa v višini 1,7 milijona evrov, pri čemer kazenski pregon zastara marca 2024.

Pred očitki pobegnil v tujino

Sojenje soobtoženemu Leonardu F. Peklarju, nekdanjemu direktorju in lastniku svetovalne družbe Socius ter nekdanjemu predsedniku nadzornega sveta Telekoma Slovenije, se še ni začelo, ker je v Dubaju. Tamkajšnje oblasti pa se ne odzivajo na zaprosila slovenske strani ne za njegovo izročitev ne za zaslišanje prek videokonference.

Sojenje soobtoženemu Leonardu F. Peklarju, nekdanjemu direktorju in lastniku svetovalne družbe Socius ter nekdanjemu predsedniku nadzornega sveta Telekoma Slovenije, se še ni začelo, ker je v Dubaju. Tamkajšnje oblasti pa se ne odzivajo na zaprosila slovenske strani ne za njegovo izročitev ne za zaslišanje prek videokonference.

Poleg Peklarja in Majzlja je policija pred leti pod drobnogled vzela tudi švicarsko družbo Bados Consulting, ki je z Mobitelom sklenila več navideznih poslov, za kar ji je plačal 1,94 milijona evrov. Pogodbe naj bi sklenil na podlagi Peklarjevega priporočila, v zameno pa naj bi dobil premoženjsko korist.

Dva umrla med sojenjem

Od sprva štirih fizičnih oseb in pravne osebe je sicer na zatožni klopi na koncu sojenja ostal le še Majzelj. Dva soobtožena, švicarska državljana Hermann Wolfgang Schäfer, nekdanji direktor podjetja Bados Consulting, ter Paul Jakob Brunner, nekdanji prokurist Bados Consultinga, sta namreč umrla, zato sta bila kazenska postopka zoper njiju ustavljena že pred nekaj leti.

Zoper podjetje Bados Consulting pa je bil postopek ustavljen maja 2017, ker je tožilstvo del očitkov, ki so se nanašali na omenjeno podjetje, umaknilo iz obtožnice.

Interpol
Oblasti v Dubaju se ne odzivajo na zaprosila slovenske strani za izročitev Leonarda F. Peklaja.