zgroženi

Direktorica ZD Domžale komentirala navedbe, ki glede tragedije v Mengšu krožijo po facebooku

A.S.
31. 3. 2021, 09.26
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 12.30
Deli članek:

Direktorica Zdravstvenega doma Domžale Renata Rajpakse je zavrnila navedbe, ki krožijo po družbenih omrežjih in med drugim zagotovila, da reševalci na kraj niso prišli s pomanjkljivo medicinsko opremo.

Primož Lavre
Kraj tragičnega dogodka v Mengšu.

Inštitut za sodno medicino v Ljubljani je za Siol potrdil, da je vzrok smrti že znan, in bo interpretiran svojcem pokojnega otroka ob njihovi zahtevi. 

Pred nekaj več kot tednom dni je v občini Mengeš ugasnilo življenje osemletne deklice, potem ko je vstopila na dvorišče, se napotila k večjemu psu, ki je bil sicer privezan na verigo. Kmalu po tragediji je na družbenih omrežjih zaokrožila objava, da policisti javnosti niso posredovali točnih podatkov o vzroku smrti osemletnice ter da se reševalci niso odzvali dovolj hitro, na kraj pa naj bi prispeli s pomanjkljivo opremo.

Na zapis na družbenem omrežju se je odzvala direktorica Zdravstvenega doma Domžale Renata Rajpakse in za portal Siol zavrnila navedbe.

Prvi klic, ki so ga opravili s kraja nesrečnega dogodka, je bil na številko 112, so na Upravi za zaščito in reševanje potrdili za omenjeno spletno stran. Operater je nato klicatelja prevezal na domžalske reševalce, obvestil policiste in veterinarske inšpektorje. 

Renata Rajpakse je odločno zavrnila očitke, da so reševalci prišli več kot pol ure po prvem klicu. Prav tako pravi, da ni res, da bi reševalca poklicala pomoč zaradi pomanjkljive opreme. Zavrnila je tudi navedbe, da naj bi očividec sam oživljal otroka uro in pol.

Rajpaksova je zatrdila, da je klicatelj reševalce poklical enkrat, nekaj pred 16.50 ter da je bilo ob klicu težko razumeti, kaj naj bi se zgodilo. Član ekipe je klicatelja poklical nazaj, da bi dobil dodatne podatke o nesrečnem dogodku in sami lokaciji. Po njenih besedah drugih klicev ni bilo.

Kot poroča Siol ima Služba nujne medicinske pomoči Domžale čez dan dve ekipi reševalcev, vsaka ima svoje reševalno vozilo in po enega zdravnika, v času tragedije v Mengšu pa sta bili obe ekipi na intervencijah. Ena ekipa je bila na poti v ljubljanski klinični center, druga pa iz Ljubljane v Domžale, potem ko je tam oddala pacienta.

Zdravnik, ki je bil takrat v Zdravstvenemu domu Domžale, je uspel priklicati ekipo, ki se je vračala iz Ljubljane. Zdravnik se je nato v spremstvu enega reševalca na kraj odpravil z vozilom urgentnega zdravnika, ki pa ima po besedah direktorice polno medicinsko opremo. Dvojica je na kraj prispela dve minuti pred 17. uro, ekipa iz Ljubljane, ki je svojo vožnjo začela ob 16.50 pa šest minut čez 17. uro. Slednje so za Siol potrdili tudi policisti, ki so bili na kraju v manj kot 15 minutah, reševalci pa so že oživljali otroka.

Renata Rajpakse je povedala, da so "nad neresničnimi navedbami, ki nedvomno še dodatno prizadenejo žalujoče starše male deklice, zgroženi".