"Žurali, pili, se družili"

Pred tragedijo na Dunajski si je dopisoval z zmagovalko Big Brotherja

Samo Strel
25. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

Na ponovljenem sojenju Janu Korošcu za nesrečo na Dunajski cesti, ki je vzela dve življenji, so včeraj med drugimi zaslišali zmagovalko resničnostnega šova Big Brother iz leta 2015 Pio Filipčič.

Mediaspeed
Komunikacija obtoženca s Filipčičevo po prepričanju tožilstva dokazuje njegovo prištevnost med neprištevnostjo, v katero se je zaradi zlorabe mamil spravil sam.

Facebook
Jan Korošec je smrtno pijan in zadet prevozil rdečo in ubil dva pešca.

Nesreča se je zgodila 8. marca 2019 ob 0.40 na križišču Dunajske ceste z Vilharjevo, kjer je Korošec zbil dva pešca: Milan Đukić je za posledicami umrl takoj, Mičo Jožić pa slabi dve uri pozneje v kliničnem centru.

Kljub omejitvi hitrosti 60 kilometrov na uro je Korošec v 53 in 64 let stara pešca po oceni izvedenca za promet trčil s hitrostjo približno 89 kilometrov na uro, prevozil pa je tudi rdečo luč. Đukića in Jožića je odbilo po cesti, odbilo pa je tudi Korošca, ki je trčil v drog javne razsvetljave, potem pa s precej sesutim passatom še kakšnih pet kilometrov peljal v smeri Črnuč. Pri bencinskem servisu na Dunajski 133 se je skoraj zaletel v nekega taksista, kmalu za tem pa sta ubežnika izsledila policista, ki sta na pločniku zagledala poškodovan avto, iz katerega je lezel vidno pijan in zadet mladenič. Pregled je pokazal, da je imel Korošec v kritičnem času v krvi več kot 2,1 promila alkohola, v urinu pa so našli tudi kokain, MDMA, morfin in številne druge droge.

Alkohol ji je zabrisal spomin

Kot izhaja iz zaplenjenih podatkov iz obtoženčevega telefona, je pred tragedijo, pa tudi po njej, komuniciral s Pio Filipčič in še dvema prijateljema. Filipčičeva, ki je širši javnosti znana kot zmagovalka resničnostnega šova Big Brother leta 2015, je včeraj kot priča pojasnila, da sta se s Korošcem spoznala na večdnevni zabavi pri enem od prijateljev na Bratovševi ploščadi v Ljubljani.

»Tam smo žurali, pili, se družili,« je dejala. Kdaj je Korošec prišel na zabavo in kdaj odšel, pa se priča zaradi omame od alkohola ne spomni. »Takrat sem dosti pila, sem slaba z detajli,« je poudarila Koprčanka, ki se ne spomni, ali so bile na zabavi prisotne tudi droge. Pa tudi o »intenzivni komunikaciji« s Korošcem ni mogla kaj prida povedati. Za nesrečo na Dunajski je izvedela pozneje iz medijev.

Na vprašanje sodnice Špele Koleta, zakaj ga je v enem od sporočil vprašala, če jo ima rad, je odvrnila: »Taka sem, ko kaj spijem.« On ji je v polomljeni angleščini sicer pisaril, da potrebuje pomoč, da je nekje obtičal, a da bo že našel pot, iz ene od poslanih fotografij po besedah sodnice izhaja, da sedi za volanom. Ona mu je vračala, naj ne dela drame in pride nazaj. »Imela sem občutek, da se zafrkava,« je dejala o njegovih sporočilih. Sta se pa tudi »klicarila«, a se priča ne spomni vsebine pogovorov. Ko je sodnica Filipčičevi predočila, da so na Koroščevem telefonu našli tudi njene fotografije, na katerih je pomanjkljivo oblečena, pa tudi fotografije, na katerih sta skupaj, je pojasnila, da sta mogoče razvila kakšno simpatijo, vendar se ni zgodilo »nič konkretnega«.

B.K.
Prizorišče prometne nesreče na Dunajski cesti.

Prišteven med neprištevnostjo?

Komunikacija obtoženca s Filipčičevo po prepričanju tožilstva dokazuje njegovo prištevnost med neprištevnostjo. Izvedenec je namreč ugotovil, da je bil Korošec v času nesreče zaradi večletne zlorabe drog in alkohola neprišteven. Kar pa ne pomeni, da za svoja dejanja ne odgovarja kazensko, saj se je v takšno stanje pahnil sam. Zagovornik obtoženca Benjamin Peternelj si za zdaj brez uspeha prizadeva izločiti podatke iz telefona iz spisa, češ da je bil mobilnik njegovemu klientu zasežen nezakonito.

V nadaljevanju bo sodišče zaslišalo še dva obtoženčeva prijatelja, s katerima je komuniciral v dnevih pred nesrečo. V enem od sporočil neki Miha piše Korošcu, naj nujno pokliče, da je Filipčičeva že pri njem oziroma naj pride in prinese »municijo«. Korošec ga vpraša, če se ga Filipčičeva rada »odbija«. Miha mu odvrne: »Ja, najraje ima kolumbijce.«

Korošec je bil na prvem sojenju obsojen na sedem let in osem mesecev zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, češ da mora sodišče prve stopnje še natančneje opredeliti njegov »naklep«, da bo kljub pijančevanju in drogiranju sedel za volan.