Pogorel hektar gozda

FOTO: Na vipavskem požar v gozdu gasili s helikopterjem

B.K./STA
18. 3. 2021, 21.26
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 21.29
Deli članek:

Nad vipavskim gradom je pogorel dober hektar gozda.

PGD Podnanos
Gasilci so požar obvladali.

Gasilce so nekaj minut po 11. uri obvestili o požaru, ki je zajel gozdnato območje v bližini starega gradu nad Vipavo, na relaciji med Vipavo in Vrhpoljem. Zaradi težko dostopnega terena in napovedane burje so zaprosili za pomoč helikopterja, ki je prispel na kraj požara okrog 15. ure. Požar so uspeli pogasiti okrog 18. ure.

Pogorelo je za dober hektar veliko gozdnato območje na precej nedostopnem terenu.

"Srečo smo imeli, da je bilo to med dvema gozdnima cestama, kar nam je nekako omogočilo dostop do požara. Gorelo je predvsem podrastje in suha trava," je za STA povedal vodja intervencije Adam Žagar iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vipava.

Pri gašenju požara je sodelovalo 35 gasilcev iz Prostovoljnih gasilskih društev Vipava, Vrhpolje, Podnanos, Ajdovščina in Selo ter Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina. Pozneje so se jim pridružili tudi gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno dejavnost Sežana, ki so dostavili bazen za vodo, ki jo je za gašenje potreboval helikopter.

Na požarišču bo preko noči ostala požarna straža, da ne bi prišlo do ponovnega vžiga.

Razlog požara ni znan, Žagar pa je povedal, da na požarišču niso našli nikakršnega dokaza, da bi bil požar morebiti podtaknjen.