"Osamljeni in premožni" prevaranti

Ljubezen na daljavo jo je stala 20.000 evrov

G.G.
17. 3. 2021, 09.32
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 09.36
Deli članek:

Ljubezen je že marsikoga zaslepila, vendar je le redko posredi goljufija, v kakršno so se v zadnjih mesecih ujele tri Slovenke.

Profimedia
Fotografija je simbolična
V Sloveniji so v letu 2020 obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021 pa so do 10. 3. 2021 obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupno škodo približno 15.000 evrov.

S tremi primeri tako imenovani ljubezenskimi prevarami so se v zadnjem času ukvarjali na Policijski postaji Sežana. Definicija ljubezensko prevaro opiše, kot nakano, s katero neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

Kako drago so ženske plačale to »romanco«. Z amorjevo puščico najbolj zastrupljena je nakazala kar 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo poslala internetni ljubimec. Plačilo je bilo nakazano na različne banke v Italiji, so sporočili s Policijske uprave Koper.

V drugem primeru je lahkovernica nakazala dobrih 6300 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne prijavnine, kotizacije in podobno. Tokrat je šel denar na račun poljskih bank.

Zadnja nesrečno zaljubljena pa je nakazala le 500 evrov. Toliko naj bi stala pristojbina za ladijsko pošiljko, preko katere naj bi ji prijatelj poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Denar je odromal v Turčijo.

Preberite, da se ne ujamete v past »osamljenih in premožnih«

Kako pride do srečanja s predatorjem in žrtvijo? Policija pojasnjuje, da ženske storilci največkrat najdejo in kontaktirajo na družabnih omrežjih, najpogosteje na Facebooku in Instagramu, sledijo pa pogovori na Messengerju, Skypu, Viberju ali WhatsAppu. Običajno komunicirajo pisno, lahko tudi pokličejo.

Predstavijo se kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo (so osamljeni in premožni), pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos. Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo denar za urejanje poti, vize, razne druge dokumentacije …

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t. i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.