Na terenu 100 kriminalistov

NPU nad davčnega svetovalca Roka Snežiča

S.R.
3. 3. 2021, 12.01
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 17.39
Deli članek:

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes po Sloveniji izvajajo več hišnih preiskav. Po informacijah portala Necenzurirano.si naj bi preiskovali tudi davčnega svetovalca Roka Snežiča.

Arhiv Reporterja
Rok Snežič

Hišne preiskave kriminalistov NPU naj bi danes potekale tudi v občini Zavrč, kjer bi lahko bili pod drobnogledom nekateri člani družine nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka.

Vuk je nekdanji župan Zavrča in nekdanja stranka davčnega svetovalca Roka Snežiča, poroča portal Necenzurirano.si, kjer so v seriji člankov že razkrivali mednarodno preiskavo Snežičevih poslov, ki naj bi vključevala transakcijsko mrežo prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem. Od leta 2016 naj bi se prek teh računov obrnilo 22 milijonov evrov, po ugotovitvah tožilstva BiH pa naj bi ključni vlogi pri tem odigrala Vuk in Snežič.

23 hišnih preiskav

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za kaznivo dejanje goljufije pa do treh let.

Da NPU danes v okviru obsežne mednarodne kriminalistične preiskave po Sloveniji izvaja 23 hišnih preiskav, so potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Preiskava, ki poteka na območju policijskih uprav Maribor in Koper, je po njihovih navedbah povezana z utemeljevanjem sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja in goljufije. Istočasno več hišnih preiskav poteka na območju Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, so še pojasnili.

Kriminalistično preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Osumljenih je 19 fizičnih oseb, preiskava pa se nanašna na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so ob pomoči slovenskih in tujih državljanov na škodo teh družb pridobile za približno sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

policija.si
V.D. direktorica NPU Petra Grah Lazar.

V hišnih preiskavah sodeluje 100 preiskovalcev NPU in kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije. Nobene fizične osebe sicer niso pridržali, kar je na popoldanski novinarski konferenci potrdila tudi v. d. direktorica NPU Petra Grah Lazar. Pojasnila je sicer, da je NPU preiskavo na podlagi prijave suma začel leta 2018 in da v preiskavi aktivno sodelujejo s tujimi varnostnimi organi. Osumljenih je 19 fizičnih oseb, med njimi so tako slovenski kot tuji državljani. Trenutno po njenih besedah še vedno poteka osem hišnih preiskav, vso zaseženo dokumentacijo pa bodo po zaključku pregledali in dokumentirali. Grah Lazarjeva zaradi varstva osebnih podatkov o konkretnih imenih ni želela govoriti, prav tako zaradi interesa preiskave ni razkrila več podrobnosti, a je dodala, da v trenutni fazi preiskave kot preiskovanec ni vključena nobena politična stranka.

"Sumimo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju Republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Odgovorne osebe so neupravičeno izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe," je dejala Grah Lazarjeva.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osem let, za kaznivo dejanje goljufije pa zaporna kazen do treh let.

Po informacijah portala Necenzurirano.si so sicer preiskovalci v BiH obiskali več oseb, s katerimi je sodeloval Snežič, vključno z razvpito Dijano Đuđić, pred parlamentarnimi volitvami 2018 posojilodajalko stranke SDS, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević. Vse tri so povezane s Snežičem.