Izstop

Orban politični skupini EPP sam pomahal v slovo

S.R./STA
3. 3. 2021, 11.18
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 17.31
Deli članek:

Politična skupina EPP je danes z veliko večino podprla spremembe poslovnika, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Ta je v pismu vodjo politične skupine EPP Manfreda Webra že obvestil, da Fidesz odhaja.

Reuters
Vprašanje je, ali bo Fidesz sedaj sam izstopil iz EPP, kot je napovedal Orban, ali bo sledilo glasovanje o njegovi izključitvi oziroma zamrznitvi pravic.

Evropski poslanci Romana Tomc in Milan Zver iz vrst SDS in Franc Bogovič  iz Slovneske ljudske stranke sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu niso podprli.

V politični skupini desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima 187 članov, so spremembe poslovnika potrdili s 148 glasovi za, 28 jih je bilo proti, štirje so bili pa vzdržani. Oddanih je bilo torej 180 glasovnic. Za potrditev sprememb je bila potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, pri čemer se je morala glasovanja udeležiti najmanj polovica evropskih poslancev iz politične skupine EPP.

Glasovanje o izključitvi ali zamrznitvi pravic Fidesza danes ni predvideno. Izpeljali naj bi ga nekoliko pozneje. Izključitev ali zamrznitev pravic lahko predlaga predsedstvo ali najmanj 15 odstotkov članov iz najmanj štirih delegacij. 

Orban jih je prehitel

Orban je danes Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak.

Madžarski premier je sicer minuli konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP. Spremembe poslovnika EPP so "očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem", je zapisal v pismu Webru.

"Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," še piše v Orbanovem pismu.

Madžarski premier je "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta" označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem. "To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP," je zapisal Orban v pismu, naslovljenem na Webra.

Kaj storiti z Orbanom

Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Na potezi je tako sedaj stranka EPP, je neuradno slišati v Bruslju.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Webra primerjal s slogani gestapa.