Sumijo umor

Smrt 24-letnega Dejana, ki so ga našli v jami, ostaja skrivnost

R.T.
3. 3. 2021, 09.16
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 09.16
Deli članek:

Družina in prijatelji nad njegovim prijateljem, ki ga je vedno znova postavljal v kočljive situacije, niso bili navdušeni. Še vedno čakajo na odgovore.

Kantonspolizei Aargau
Dejan Dups

24-letni Dejan Dups iz kraja Hüntwangen v švicarskem kantonu Zürich je izginil aprila 2019. Leto dni pozneje so pohodniki v jami na gori Bruggerberg, ki se bohoti nad krajem Brugg v švicarskem kantonu Aargau, našli njegove posmrtne ostanke, nato se je okoli primera prah nekoliko polegel, a le začasno. Policija namreč zdaj sumi, da je bil žrtev nasilnega dejanja, zato so se za nove informacije znova obrnili na javnost, od začetka tega tedna naj bi bilo namreč jasno, da je bil Dejan umorjen.

Za njegove svojce in prijatelje je že vse od izginotja, zlasti pa po odkritju njegovih posmrtnih ostankov, najtežje dejstvo, da nimajo nobenih odgovorov. »Če bi šlo za nesrečo, bi lahko zadevo zaključili, a na plano vedno pricurlja nekaj novega, kot bi te zalivali valovi,« je za tabloid blick.ch dejal eden od njegovih prijateljev.

Postavljal mu je izzive

Dejan je tiste usodne nedelje pred slabima dvema letoma sedel na kolo in se odpeljal do železniške postaje, od koder se je z vlakom odpeljal v Brugg. Tam se je srečal z znancem, o katerem pa njegovi prijatelji in družina nimajo dobrega mnenja, saj naj bi ga nenehno spravljal v nevarnost in mu postavljal raznovrstne izzive. Pripravil ga je tudi plezanja, pri čemer so morali v enem incidentu, ko se je Dejan v steni zaplezal, posredovati gorski reševalci. Po navedbah enega od Dejanovih bližnjih prijateljev mu je ta oseba nekdaj dejala, da želi iz njega »narediti pravega moškega.« Ta ista oseba je policiji med zaslišanjem pozneje pojasnila, da sta se z Dejanom tistega dne res sestala, a da sta se ob 15. uri poslovila, od takrat pa se je za njim izgubila vsaka sled. Nekaj mesecev pozneje so na območju Brugga sicer našli Dejanov mobilni telefon, policisti pa so preiskali tudi njegovo sobo v hiši, v kateri je prebival s svojimi starši, a niso našli nobene nove sledi.

Preiskovalci do danes ne poznajo natančnega vzroka njegove smrti, saj so bili posmrtni ostanki, ki so jih odkrili aprila 2020, v preveč slabem stanju. Švicarsko tožilstvo je pred dnevi navedlo, da je preiskava primera v polnem pogonu, a zaenkrat ni znano, zakaj so zadevo začeli obravnavati kot smrt zaradi nasilnega dejanja.