Tretja koča

FOTO: Mozirska koča na Golteh je pogorela do temeljev

R.T.
24. 2. 2021, 20.57
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 23.25
Deli članek:

V večernih urah so ognjeni zublji začeli požirati Mozirsko kočo na Golteh.

FB Savinjski planinci
Pogled iz doline na gorečo Mozirsko kočo.

Več uporabnikov Facebooka je objavilo fotografije požara na Mozirski koči. Kot kaže je ogenj zajel celotno stavbo. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji. Policisti si bodo kraj požara ogledali jutri, so povedali na Policijski upravi Celje.

Gasilec PGD Mozirje Stane Vajs je za STA povedal, da gasilci koče niso mogli rešiti, saj je pogorela popolnoma, do temeljev. Kot je dejal, vzrok požara ni znan, koča pa je bila pred tem zaprta. Pri gašenju je sodelovalo 84 gasilcev, posamezna žarišča bodo gasili še preko noči.

To je že tretji požar v zadnjih letih v gorah na območju Zgornje Savinjske doline. Spomnimo, da je leta 2019 ogenj uničil Frischaufov dom na Okrešlju, dve leti pred tem pa je zgorel tudi Kocbekov dom na Korošici.

Koča leži na 1356 nadmorske višine, v bližini smučišča Golte. Postavljena je na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin, piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Prvo so postavili že leta 1896, po več požigu v času druge svetovne vojne in požaru leta 1950, so jo obnovili in odprli leta 1951. Kočo je leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo, otvoritev obnovljene koče je potekala ob njeni 90-letnici. Nazadnje je bila temeljito obnovljena leta 2011.

Promocijsko gradivo
Mozirska koča na Golteh