Obsojeni Filip Zavadlav je 11. januarja lani v popoldanskih urah v središču Splita s kalašnikovko ustrelil Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) in Jurico Torlaka (37). Za krvavi pohod se je odločil, ker naj bi ga žrtve nadlegovale zaradi bratovih dolgov. 

Nekaj ur po umoru se je predal splitski policiji. Aretirali so ga v kavarni v bližini splitsko-dalmatinske policijske uprave. Policisti so v enem od zabojnikov za smeti našli odvrženo brzostrelko, ki naj bi je storilec leta 2019 kupil na črnem trgu leta.

Tožilstvo je za obtoženega zahtevalo 50 let zapora, kar je najvišja zaporna kazen na Hrvaškem. Sodišče ga je obsodilo na po 15 let zapora za vsakega od treh umorov ter izreklo enotno kazen 40 let zapora, na spletni strani poroča splitski časnik Slobodna Dalmacija. Obramba je napovedala pritožbo na današnjo kazen in vztraja, da je bil obsojenec v času umorov neprišteven.

Psihiatrični izvedenci so sicer po umoru ugotovili, da ima Zavadlav osebnostne motnje. Na začetku sojenja avgusta lani je  dejal, da se ne počuti krivega. Na sodnem procesu minuli teden je izjavil, da je bil v času zločina "na morju" ter da bi ga morali nominirati za Nobelovo nagrado za mir, so poročali hrvaški mediji.

Obtoženi je bil danes prisoten tudi ob izreku obsodbe. Na sebi je imel oblečen neprebojni jopič ter vklenjene roke in noge. Policija je tudi tudi dodatno zavarovala poslopje sodišča. 

filip-zavadlav
STA
Nosil je neprebojni jopič.

Podpora obtoženemu

Lanskoletni zločin v Splitu je pretresel hrvaško javnost. Na družbenih omrežjih je bilo sicer zaslediti tudi številna sporočila podpore obtoženemu. Njegovi podporniki v Splitu so tudi izdelali letake, na katerih so obtoženega označila za junaka, ker se je zoperstavil preprodajalcem mamil in izsiljevalcem.