V BiH obsojen tudi zaradi poskusa umora

Roparju ljubljanskih prostitutk 25 let zapora

M.R.
23. 2. 2021, 06.55
Deli članek:

Mehmedu Mahmutoviću za več ropov prostitutk, posilstvo in spolni napad skupno 25 let zapora. Na pravnomočnost bo 35-letni državljan BiH počakal v priporu, po prestani kazni pa bo za pet let izgnan iz države.

M24
Fotografija je simbolična

Ropov ljubljanskih prostitutk se je Mahmutović poleti leta 2019 loteval na podoben, brutalen in poniževalen način. V dveh primerih mu je pomagal komaj 18-letni Srb Dušan Avdić, ki je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, za kar je bil na podlagi dogovora s tožilstvom obsojen na pet let in pol zapora.

Z dekletom, ki je svoje storitve oglaševala prek spletnega portala Sloescort, se je Mahmutović dogovoril za obisk, po vstopu v stanovanje pa ji je nameril pištolo v glavo in jo prisilil, da je legla na tla, ali pa je sama omahnila pod težo udarcev. Zahteval je denar, grozil s smrtjo, kričal, brcal, boksal, zelo pogosto v glavo. Po obtožbi je eno, s prelepljenimi usti in zvezano, posilil, drugo pa spolno zlorabil s pištolo z dušilcem. Mahmutović je sicer stari znanec organov pregona in sodišč. Lanskega aprila je v priporu na Povšetovi v trebuh zabodel drugega pripornika in ga hudo poškodoval, zaradi česar so ga iz Ljubljane premestili v Celje.

Na Slovenijo ga veže samo kriminal

Mahmutović je od petih ropov priznal le enega. Za žensko, ki jo je posilil, je trdil, da je v spolni odnos privolila. Oziroma naj bi se mu celo sama ponudila. Glede druge pa, da se zaradi vinjenosti ne spominja kaj dosti. Sodni senat predsedujoče Polone Herman se je strinjal z vsemi očitki iz obtožnice Tamare Gregorčič, le en poskus ropa je spremenil v kaznivo dejanje nasilništva. Prisodili so mu enotno kazen 25 let zapora, po prestani kazni pa ga bodo še za pet let izgnali iz države. »V Slovenijo je prišel zaradi kaznivih dejanj, sicer ga na našo državo nič ne veže. Je brez zaposlitve, bivališča, družine,« je v ustni obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Hermanova. Mahmutović je bil sicer v rodni BiH že trikrat obsojen, v Sloveniji pa kar devetkrat, in sicer zaradi premoženjskih in nasilnih kaznivih dejanj, tudi poskusa umora.