POSKUS VLOMA V BAR

Jurkovič, ki je novembra lani s pajdašema vlomil v bar, v zapor za leto in štiri mesece

B. Blaić / Dolenjski list
23. 1. 2021, 07.50
Deli članek:

Videla jih je soseda.

B.B.
9 obsodb zaradi premoženjskih kaznivih dejanj si je že prislužil Jurkovič.

Bruno Jurkovič, 26-letni Rom iz Krškega, ki že nekaj časa prebiva v novomeškem romskem naselju v Šmihelu, je bil v zadnjih letih že osemkrat kaznovan zaradi premoženjskih kaznivih dejanj.

V prvih dneh novega leta si je Jurkovič prislužil še deveto obsodbo, zaradi katere bo moral za leto in štiri mesece v zapor. V priporu je od 16. novembra lani, ko so ga skupaj s pomagačema – Marjanom Brulcem in Darijanom Brajdičem – po vlomu v bar v Ragovski ulici v Novem mestu prijeli policisti.

Jurkovič, oče treh otrok, je obe dejanji priznal, je pa ob tem kot dober poznavalec razmer v slovenskih zaporih sodišče prosil, da bi kazen prestajal v Novem mestu ali čim bližje doma, vsekakor pa ne bi šel v Celje. »Tam so tako delali z mano, da sem pobegnil,« se je hudoval. 

Trojica se je tistega dne, bilo je malo po 18. uri, do lokala sredi blokovskega naselja v centru Novega mesta pripeljala z avtom. Jurkovič je razbil steklo na oknu in se splazil v notranjost, kjer je preiskal prostore, a denarja, ki ga je iskal, ni bilo, saj je bil bar že nekaj časa zaprt. Brulc in Brajdič sta medtem stražila pred vhodom. Jurkovič se je kmalu vrnil iz lokala, saj v njem ni našel nič vrednega, sprožil pa se je tudi alarm. Da se v baru in okoli njega smukajo sumljive osebe, je medtem opazila tudi soseda, ki je dogajanje opazovala skozi okno. O tem je takoj obvestila policijo in ta je res malo pozneje na Kandijski cesti ustavila forda s trojico nepridipravov, ki jih je med početjem posnela tudi nadzorna kamera.

Dejanja tako niso mogli zanikati, so se pa nekaj časa izgovarjali, da so iz lokala hoteli odnesti le pijačo, ki jim je je med popivanjem tistega dne zmanjkalo. A ta je bila bosa, saj iz lokala med vlomom ni izginila niti ena steklenica.

Kot rečeno, je Jurkovič končal v priporu, saj obstaja utemeljeni sum, da bi podobna dejanja na prostosti nadaljeval. Ne nazadnje je tožilstvo v tokratno obtožnico zoper njega vključilo tudi tatvino, ki jo je izvedel nekaj dni prej, 30. oktobra, prav tako v centru Novega mesta, ko je vstopil v frizerski salon v Muzejski ulici, izkoristil kratko odsotnost lastnice in iz njene torbice vzel denarnico z gotovino in dokumenti. Oškodoval jo je za približno 500 evrov.

Predobravnavni narok zoper trojico, ki ji tožilstvo očita poskus velike tatvine, je novomeško okrožno sodišče prejšnji teden lahko opravilo le z Jurkovičem. Brulc je na sodišče prišel brez odvetnika in bo zaprosil za brezplačno pravno pomoč, Brajdič pa ni prevzel vabila na sodišče. Tožilstvo je Jurkoviču za priznanje kaznivih dejanj ponudilo kazen osem mesecev zapora za vlom v lokal, tri mesece zapora za krajo denarnice iz frizerskega salona in preklic poletne pogojne kazni, ki mu je bila izrečena maja lani, kar skupaj in po pravilih o steku nanese eno leto in štiri mesece.