Najdena

Granata pokončala 64-letnika na Goriškem

B.K.
21. 1. 2021, 09.52
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 09.54
Deli članek:

Stara, neeksplodirana eksplozivna sredstva so lahko smrtno nevarna.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V sredo okoli pol treh popoldan je v naselju v Mestni občini Nova Gorica eksplozija granate pokončala 64-letnega domačina. Policisti in bombni tehnik iz Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da je moški pred garažo rokoval s francosko topovsko granato kalibra 75 milimetrov, iz časa I. svetovne vojne, ko mu je to razneslo.

Moški je zaradi eksplozije na kraju podlegel hudim telesnim poškodbam. Kasneje je dežurna zdravnica lahko le potrdila njegovo smrt. Zaradi eksplozije je na nastala tudi materialna škoda na hiši.

O nesreči je Policija obvestila pristojne pravosodne organe, danes pa nadaljuje s preiskavo vseh okoliščin.

Na območju Primorske se še vedno nahaja precej izredno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn, v preteklosti pa se je zaradi neprimernega ravnanja z njimi zgodilo že več nesreč, ki so se končale tako s hudimi telesnimi poškodbami kot s smrtjo. Goriški policisti zato ponovno opozarjajo, da je nujno, da v primeru morebitne najdbe neeksplodiranega nevarnega sredstva pokličemo pristojne službe in se ga ne dotikamo. Za nevarno reč bodo v nadaljevanju poskrbeli strokovnjaki za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.