Slikovne in video datoteke

Odjemalci spolne zlorabe otrok do dveh let starosti tudi Slovenci, identificirali osem osumljencev

L.K.
20. 1. 2021, 12.59
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 13.49
Deli članek:

Osumljenci so z območij Ljubljane, Maribora, Kopra in Kranja.

Profimedia
"Ključen je poudarek na preventivi, pri tem računamo predvsem na učitelje in ostale, ki so sedaj v stikih z otroki," so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Ljubljanski kriminalisti so bili od kolegov iz tujine septembra lani obveščeni, da je od leta 2017 dalje več slovenskih državljanov preko interneta »pridobivalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabljene otroke«.

»Ugotovljeno je bilo, da gre za več kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo mladoletnih oseb. Na slikovnih in video datotekah so prikazani otroci v starosti do dveh let, ki jih spolno zlorabljajo odrasle osebe,« so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

V letu 2020 je policija obravnavala 150 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje
spolno zlorabo otrok, leto poprej 134.

Med žrtvami ni slovenskih otrok. Kaže tudi, da osumljenci gradivo, ki je bilo predmet preiskave, niso ustvarili sami, niti niso sami spolno zlorabljali teh otrok.

Uporabljali javne in nezaščitene dostope

Osumljenci so za prikrivanje svojih dejanj in identitete uporabljali profile in elektronske naslove z lažnimi oziroma izmišljenimi osebnimi podatki, do interneta pa so dostopali z različnih lokacij, pri čemer so uporabljali tudi javne in nezaščitene internetne dostope. Na podlagi vseh pridobljenih podatkov so kriminalisti identificirali osem osumljencev z območja policijskih uprav Ljubljane, Maribora, Kopra in Kranja. Vseh osem osumljencev je moških v starosti od 20 do 40 let, eden je bil v preteklosti že obravnavan za tovrstna kaziva dejanja. 

Kriminalisti so 18. januarja na območjih omenjenih policijskih uprav opravili sedem hišnih preiskav in zasegli 79 elektronskih naprav in drugih nosilcev elektronskih podatkov.

Preiskava sicer še ni zaključena. Zdaj so na vrsti zasežene naprave in podatki, po končani preiskavi pa bodo o ugotovitvah obvestili pristojna državna tožilstva. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do osem let, so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.