Črna kronika

43 let zapora, ker je žalila monarha

R.T.
19. 1. 2021, 14.44
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 14.47
Deli članek:

Kazen so ji zmanjšali za polovico, ker je dejanja priznala.

Reuters
Anchan Preelert

Tajsko sodišče je danes na več kot 43 let zapora obsodilo 65-letno Anchan Preelert, ki je z objavami na spletu žalila tajsko kraljevo družino. Gre za najstrožjo kazen, ki so jo tajska sodišča doslej izrekla v primeru sicer kaznivega dejanja žaljenja monarhije, poroča tiskovna agencija Reuters. Sodišče jo je spoznalo za krivo 29 kaznivih dejanj objavljanja in deljenja posnetkov na YouTubu in Facebooku v letih 2014 in 2015.

Preelertovo so sprva obsodili na 87 let zapora, a je sodišče kazen na podlagi njenega priznanja prepolovilo. Kot je za Reuters pojasnila njena odvetnica Pawinee Chumsri, se lahko Preelertova na kazen pritoži na dve višji sodišči. Na sodbo so se že kritično odzvale Amnesty International in nekatere tajske organizacije za čovekove pravice. 

Stroga sodba je najverjetneje posledica dogajanja na tajskih tleh, kjer potekajo množični protesti zoper monarhijo, voditelji protestov pa kraljevo družino javno kritizirajo. S tem tvegajo kazenski pregon, saj drakonski zakon, tako imenovan »lese majeste,« za žaljenje, obrekovanje ali grožnje kralju, kraljici, prestolonasledniku ali kraljevemu namestniku predvideva od 3 do 15 let zaporne kazni. Od novembra lani so na podlagi tega zakona aretirali že več kot 40 aktivistov, a se sojenja v teh primerih še niso začela.